Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2021, 9:07
Čas čítania 0:54
Tímea Krauszová

Štát je pripravený prevziať zodpovednosť za trvalé následky po vakcíne proti covidu

NEWS OČKOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Zodpovednosť by mali prebrať za škodu na živote aj zdraví.

Povinné očkovanie pre ľudí vo veku nad 60 rokov už zvažuje aj slovenská vláda. Eduard Heger to v nedeľu potvrdil aj na Facebooku, pričom táto téma rezonuje vo viacerých krajinách Európskej únie. Ľuďom, ktorí majú stále obavy a pochybnosti, by mohol pomôcť rozhodnúť sa pre vakcínu aj ďalší krok, ktorý podľa informácií TV Markíza pripravuje ministerka spravodlivosti. Štát je vraj pripravený prevziať zodpovednosť za trvalé zdravotné následky po akejkoľvek vakcíne proti covidu.

Zodpovednosť za škodu

Podľa informácií TV Markíza pripravuje ministerka Mária Kolíková špeciálny odškodňovací zákon. „Vnímam, že v rámci spoločnosti je taký osobitný strach, ktorý súvisí s nežiaducimi účinkami po vakcíne, a myslím si, že by sme mali na to byť citliví,“ povedala pre Markízu. Návrh pripravilo už aj ministerstvo zdravotníctva a rokovať by o ňom mali poslanci v parlamente už čoskoro.

Vo veľkej liekovej novele si nenápadnú poznámku o zodpovednosti všimla redaktorka Markízy. Zatiaľ veľmi všeobecne a bez detailov zavádza zodpovednosť štátu za škodu na živote a zdraví po podaní vakcíny proti covidu. Bývalý šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí by chcel návrh upraviť tak, aby platil aj na vakcíny podané za uplynulý rok.

Odporúčané
Z pohostinstva v Kysaku ma vyhnali. Takto vonia komunizmus v obci, ktorá má veľký potenciál (Reportáž) Z pohostinstva v Kysaku ma vyhnali. Takto vonia komunizmus v obci, ktorá má veľký potenciál (Reportáž) 11. mája 2024, 14:30

Zákon však budú môcť pravdepodobne schváliť až o pol roka. Len v októbri totiž v parlamente zmietli zo stola návrh z dielne kotlebovcov, ktorí tiež chceli odškodnenie za prípadné škody spôsobené vakcínami. Beží teda polročná lehota, počas ktorej sa nedajú predkladať návrhy v rovnakej veci.

Domov
Zdieľať
Diskusia