Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2021, 8:28
Čas čítania 0:34
Ivan Koribanič

Generálny riaditeľ firmy Biontech odkazuje ľuďom, ktorí sa obávajú variantu omikron: Zostaňte pokojní

Generálny riaditeľ firmy Biontech odkazuje ľuďom, ktorí sa obávajú variantu omikron: Zostaňte pokojní
Zdroj: Getty Images, TASR/AP
NEWS KORONAVÍRUS OMIKRON
Uložiť Uložené

Generálny riaditeľ Biontechu, firmy, ktorá je výrobcom vakcíny proti ochoreniu covid-19, má pre ľudí, ktorí sa obávajú omikronu, jasný odkaz: „Zostaňte pokojní.“

Ugur Sahin v rozhovore uviedol, že hoci sa novým variantom môže nakaziť viac očkovaných ľudí, tí by stále mali ostať dostatočne chránení pred ťažkým priebehom, píše Al Jazeera„Naše posolstvo znie jasne: Nezľaknite sa, plán zostáva rovnaký – urýchlené podanie tretej, posilňujúcej dávky.“


Pri omikrone je v porovnaní s variantom delta vyššia pravdepodobnosť, že vírus obíde vakcínou vygenerované protilátky. Omikron však podľa vedcov nebude vedieť odpovedať na imunitné T-bunky tela proti infekcii. „Naša viera v účinnosť vakcíny je zakotvená vo vede,“ poznamenal Sahin. Plánom spoločnosti Biontech je poskytnúť ľuďom možnosť tretej dávky, čo treba podľa Sahina urýchliť. To, či tretiu dávku skutočne budeme potrebovať, ukáže až čas.

očkovanie
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa


V súvislosti s upokojením situácie vydala správu aj Svetová zdravotnícka organizácia. Tá vyzvala členské štáty, aby zachovali v kontexte nového variantu omikron pokoj. „Vyzývame všetky členské štáty, aby prijali racionálne opatrenie,“ povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Domov
Zdieľať
Diskusia