Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2021, 15:21
Čas čítania 0:59
Viktor Kniš TASR

Slováci sa otrávili ivermektínom, jeden takmer zomrel. Dávku prekročil tisícnásobne

ZDRAVIE IVERMEKTÍN
Uložiť Uložené

Lekári nemocnice neodporúčajú užívanie ivermektínu.

V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) za posledný mesiac hospitalizovali dvoch pacientov intoxikovaných ivermektínom. V prípade jedného pacienta ide o život ohrozujúci stav s poruchou vedomia a ďalšími závažnými neurologickými príznakmi. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

„U uvedených pacientov sme zaznamenali viac ako tisícnásobné prekročenie koncentrácie tohto lieku v krvi,“ uviedol primár Kliniky pracovného lekárstva a klinickej toxikológie UNLP Marek Varga.


Lekári nemocnice neodporúčajú užívanie ivermektínu.

„Neodporúčam užívanie akéhokoľvek lieku bez odporúčania a kontroly lekára,“ konštatoval primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Martin Novotný. „V prípade ivermektínu máme na trhu aj veterinárne prípravky rôznej sily a spôsobu užívania. V praxi sme zaznamenali užívanie kvapiek na vonkajšie použitie na liečbu operencov, ktoré pacienti užívali perorálne. O konských pastách ani nehovoriac. Na základe laického užívania môže veľmi rýchlo dôjsť k predávkovaniu ivermektínom,“ upozornil Novotný. 

Odporúčané
Je Ivermektín zázračný zabijak Covidu-19? Slovensko doviezlo nové lieky, ktoré užíval Matovič, ale aj ľudia vo Wu-chane Je Ivermektín zázračný zabijak Covidu-19? Slovensko doviezlo nové lieky, ktoré užíval Matovič, ale aj ľudia vo Wu-chane 23. februára 2021, 14:30

Okrem poškodenia pečene má užívanie ivermektínu aj závažné neurologické účinky. „Príznaky majú rôzny stupeň závažnosti, od únavy cez ľahšiu malátnosť až po agresivitu a poruchy vedomia,“ konštatoval toxikológ Varga.


Odborníci UNLP zdôrazňujú, že ivermektín nie je liekom na ochorenie COVID-19. „Nie je a nebude. Žiadne odborné štúdie to nepotvrdili. Pôvodné indície, že by mohol byť nápomocný, boli vyvrátené. Potvrdzuje to aj naša prax, ktorá ukazuje, že opakovane prijímame na hospitalizáciu pacientov, ktorí užívali ivermektín a nezriedka skončili na umelej pľúcnej ventilácii. Aj u nášho ivermektínom intoxikovaného pacienta došlo k rozvoju vážneho covidového zápalu pľúc, ktorý si sám osebe vyžaduje hospitalizáciu. Takto sme museli pacienta hospitalizovať pre intoxikáciu,“ dodal infektológ Novotný.

Domov
Zdieľať
Diskusia