Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2021, 6:25
Čas čítania 0:43
Ema Stanovská

Vedci vynašli žuvačku, na ktorú sa „lepí“ koronavírus. Infikovaný vraj vďaka nej šíri vírus oveľa menej

Vedci vynašli žuvačku, na ktorú sa „lepí“ koronavírus. Infikovaný vraj vďaka nej šíri vírus oveľa menej
Zdroj: Unsplash/CC0/volně k užití
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Vírusová záťaž vo vzorkách klesla vďaka žuvačke o viac ako 95 %.

Výskumný tím z Pennsylvánskej univerzity vynašiel žuvačku s proteínom, ktorý „zachytáva“ koronavírusové častice, čím znižuje množstvo vírusu v slinách. Vďaka tomu infikovaný človek šíri vírus pri dýchaní, rozprávaní a kašľaní len v obmedzenej miere. Vedci tento objav opísali v odbornom článku publikovanom na vedeckom portáli Cell.

„Nalepí“ sa na žuvačku

Žuvačka obsahuje kópie proteínu ACE2 – tento proteín sa bežne nachádza na povrchu buniek a vírus ho využíva ako „bránu“, cez ktorú prenikne do bunky a infikuje ju. 

Vedci pri pokusoch zistili, že vírusové častice zo slín infikovaných osôb sa „prilepili“ k receptorom ACE2 v žuvačke. Vírusová záťaž vo vzorkách vďaka tomu klesla o viac ako 95 %, píše výskumný tím v štúdii.

„Žuvačka vonia a chutí ako bežná žuvačka, môže sa skladovať roky pri bežných teplotách a jej žuvanie nepoškodzuje molekuly proteínu ACE2,“ dodali vedci.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Tvrdia, že žuvačka na zníženie vírusovej záťaže v slinách by mohla byť užitočná najmä v krajinách, kde vakcíny ešte nie sú každému k dispozícii alebo nie sú cenovo dostupné.

Domov
Zdieľať
Diskusia