Vírusová záťaž vo vzorkách klesla vďaka žuvačke o viac ako 95 %.
Výskumný tím z Pennsylvánskej univerzity vynašiel žuvačku s proteínom, ktorý „zachytáva“ koronavírusové častice, čím znižuje množstvo vírusu v slinách. Vďaka tomu infikovaný človek šíri vírus pri dýchaní, rozprávaní a kašľaní len v obmedzenej miere. Vedci tento objav opísali v odbornom článku publikovanom na vedeckom portáli Cell.
„Nalepí“ sa na žuvačku
Žuvačka obsahuje kópie proteínu ACE2 – tento proteín sa bežne nachádza na povrchu buniek a vírus ho využíva ako „bránu“, cez ktorú prenikne do bunky a infikuje ju.
Vedci pri pokusoch zistili, že vírusové častice zo slín infikovaných osôb sa „prilepili“ k receptorom ACE2 v žuvačke. Vírusová záťaž vo vzorkách vďaka tomu klesla o viac ako 95 %, píše výskumný tím v štúdii.
Experimental chewing gum may reduce virus spread; Booster shot protection may be longer lasting https://t.co/Ri6qZgl0mU pic.twitter.com/NH42HvDAq9
— Reuters (@Reuters) November 22, 2021
„Žuvačka vonia a chutí ako bežná žuvačka, môže sa skladovať roky pri bežných teplotách a jej žuvanie nepoškodzuje molekuly proteínu ACE2,“ dodali vedci.
Tvrdia, že žuvačka na zníženie vírusovej záťaže v slinách by mohla byť užitočná najmä v krajinách, kde vakcíny ešte nie sú každému k dispozícii alebo nie sú cenovo dostupné.