Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2021, 13:29
Čas čítania 0:45
Jakub Paulík TASR

Bude na Slovensku povinné očkovanie? Podľa ústavy a zákonov v tom nie je problém, tvrdí Via Iuris

ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Má to však malý háčik.

V prípade, že by sa Slovensko rozhodlo zaviesť povinné očkovanie, je podstatné, akým spôsobom odôvodní výber konkrétnej skupiny. Výkonná riaditeľka Via Iuris Katarína Batková tvrdí, že povinnému očkovaniu vo všeobecnosti ústava ani zákon nebránia.

„Zákon a vyhlášku, ktoré ho upravujú, v minulosti preskúmal Ústavný súd SR a ten potvrdil ich súlad s ústavou. V súčasnosti tak máme zavedené napríklad povinné pravidelné očkovanie osôb, ktoré dosiahli určitý vek, alebo ľudí vystavených nebezpečenstvu ochorenia vo svojom zamestnaní,“ povedala Batková.

Odporúčané
AKTUÁLNE: Lengvarský chce 3-týždňový lockdown aj pre zaočkovaných AKTUÁLNE: Lengvarský chce 3-týždňový lockdown aj pre zaočkovaných 22. novembra 2021, 11:02

Premiér Eduard Heger v sobotu avizoval, že s právnikmi rozoberá možnosť povinného očkovania seniorov. Nevylúčil však ani povinné očkovanie pre všetkých obyvateľov.

Batková však upozorňuje, že povinné očkovanie konkrétnej skupiny musí byť opodstatnené a odôvodnené. Iba v takom prípade by podľa nej prešlo testom ústavnosti. Zároveň dodáva, že by bolo vhodné, keby štát zvážil odškodnenie ľudí s nežiaducimi účinkami, čo by mohlo ľudí motivovať k vakcinácii.

„Ak bude opodstatnené, nemyslíme si, že by to neprešlo testom ústavnosti. Okrem toho by mal štát zvážiť zriadenie mechanizmu, ktorým odškodní ľudí s nežiaducimi účinkami po očkovaní. Potenciálna náhrada škody by tak aspoň čiastočne mohla zmierniť obavy ľudí z očkovania,“ vyjadrila sa výkonná riaditeľka Via Iuris.

Domov
Zdieľať
Diskusia