Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2021 o 20:22
Čas čítania 1:00
Martin Adam Pavlík

V Číne zabili nevinného psa v rámci „covidových opatrení“. Na sociálnych sieťach sa zdvihla masívna vlna odporu

V Číne zabili nevinného psa v rámci „covidových opatrení“. Na sociálnych sieťach sa zdvihla masívna vlna odporu
Zdroj: Wikimedia Commons/CC0/volně k užití
NEWS ČÍNA KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Majiteľka corgiho zverejnila na čínskej sociálnej sieti záznam z násilného incidentu.

Ako píše CNN, v piatok v čínskom meste Šang-žao v juhovýchodnej provincii Ťiang-si zabili psa pracovníci prevencie proti covidu, pokým jeho majiteľka bola v povinnej karanténe v neďalekom hoteli. Túto znepokojivú scénu zachytila aj bezpečnostná kamera a následne ju majiteľka psa zdieľala online na sociálnej sieti.

Ide o extrémny prípad opatrení prijatých miestnymi úradmi v Číne v snahe o zabránenie nákazy. Tie sú momentálne pod obrovským tlakom, keďže po krajine sa naďalej šíri nový variant delta. Doteraz bolo hlásených viac ako 1 300 prípadov v približne dvoch tretinách provincií v krajine.

Táto smrť domáceho miláčika však vyvolala na čínskych sociálnych sieťach búrlivú diskusiu o právach zvierat či tiež úvahy o tom, do akej miery môže byť nekontrolovaná vládna moc rozšírená počas pandémie na úkor práv jednotlivcov.

Obytná komunita, kde pes žil, je momentálne uzavretá pre niekoľko potvrdených prípadov nákazy covidom. Všetci obyvatelia museli v piatok vstúpiť do vládnej karantény a nebolo im dovolené vziať si so sebou svojich domácich miláčikov, uviedla majiteľka na čínskej platforme Twitter Weibo.

Majiteľka psa, ktorá mala zatiaľ negatívny test na koronavírus, tiež povedala, že komunitní pracovníci ju pred odchodom do karantény v piatok ráno opakovane ubezpečovali, že počas dezinfekcie budovy psa neodnesú ani nezabijú. Popoludní však údajne pracovníci prevencie proti covidu vtrhli do jej bytu a psa zabili. 

Vo vyhlásení v sobotu neskoro večer miestna vláda okresu Sin-čou, kde sa komplex nachádza, potvrdila, že pes bol zabitý v rámci potreby „dôkladne dezinfikovať“ domy v komunite. Pripustila však, že pracovníci prevencie proti covidu psa „bezpečne zlikvidovali“ bez toho, aby plne komunikovali s majiteľom, uvádza CNN.

Domov
Zdieľať
Diskusia