Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2021, 14:30
Čas čítania 9:16
Tímea Krauszová

Primár infektológie: Som zúfalý, keď vidím, koľko mediálneho priestoru majú antivaxeri a politici, ktorí zavádzajú (Rozhovor)

REFRESHER KORONAVÍRUS ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Primár Štefan Zamba z michalovskej nemocnice vraví, že toľko úmrtí na infektológii ešte nikdy nezažil. Súčasnú situáciu už prirovnáva k vojne.

Celé dni a noci bojuje s covidom a popri bežnej práci musí myslieť aj na to, kto zavolá príbuzným, keď pacient zomrie, a kam uloží chorých, ktorí prídu ďalší deň. MUDr. Štefan Zamba je primárom oddelenia infektológie v michalovskej nemocnici zo siete Svet zdravia. Má za sebou boj s troma najväčšími epidémiami na Slovensku za posledné roky – mumpsu, žltačky a osýpok, ktoré sa rozšírili v roku 2018. Teraz na čele oddelenia už druhý rok bojuje s covidom.

V priebehu pandémie zažil aj také prípady, keď rodič dieťaťu zakázal očkovanie alebo naopak. „A potom tí ľudia zomreli. Ako budú zvyšok života pozostalí žiť s týmto vedomím?“ pýta sa nás v rozhovore. Mnohí ľudia spochybňujú covid dokonca aj vtedy, keď je ich blízka osoba napojená na ventiláciu. Lekár hovorí, že sme zanedbali informačnú kampaň a médiá dávajú priveľa priestoru pochybovačom a antivaxerom.

V rozhovore pre Refresher opisuje, ako vyzerá práca na infekčnom oddelení, v akom stave sú jeho pacienti, ako sa spolu s kolegami majú a či ešte vládzu.

Štefan Zamba je skúsený primár infektologického oddelenia. Pod jeho vedením zvládli v Michalovciach tri najväčšie epidémie na Slovensku za posledných osem rokov: mumpsu, žltačky a osýpok. Teraz bojuje s koronavírusom, ale aj s hoaxami.
Štefan Zamba je skúsený primár infektologického oddelenia. Pod jeho vedením zvládli v Michalovciach tri najväčšie epidémie na Slovensku za posledných osem rokov: mumpsu, žltačky a osýpok. Teraz bojuje s koronavírusom, ale aj s hoaxami. Zdroj: Svet zdravia

Zastihli sme vás na zaslúženej, aj keď krátkej dovolenke. Ako sa teraz máte?

Celkom dobre. Konečne som sa slušne vyspal. (smiech) Už toho bolo veľa a potreboval som mentálny aj fyzický relax.

Darí sa vám s kolegami striedať na dovolenkách?

V tomto období mávame dovolenky jeden, možno dva-tri dni. Len aby sme si mohli vybaviť to najdôležitejšie, máme predsa aj svoje rodiny a súkromný život.

Aký bol pre vás pocit odcestovať na krátky pobyt? Pociťujete výčitky, že kolegovia to musia potiahnuť bez vás?

Nemám výčitky. Mal som pocit, že ak si teraz nedám relax na pár dní, tak by sa mi niečo mohlo stať. Asi ešte nikdy som nemal pocit takého psychického vyčerpania ako teraz.

Opíšte mi váš bežný pracovný týždeň počas pandémie. Koľko hodín strávite v nemocnici?

Pracujem každý pracovný deň zhruba do šiestej, čiže 10-11 hodín. Večer ma čakajú ešte telefonáty, ktoré vyplývajú z mojej pozície. Hovorím aj s kolegami z iných častí východného Slovenska, som akoby konzultant pre procesy v tomto období.

Odporúčané
Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár 6. februára 2024, 9:30

Okrem toho mám služby, čiže po práci ostávam v nemocnici až do rána, ráno ešte potrebujem zhruba dve hodiny, aby som riešil procesy v nemocnici a všetko bežalo hladko. V súčasnosti mi najviac starostí robí zháňanie lôžok, aby sme mali kam uložiť prichádzajúcich pacientov. Každý deň máme veľmi veľa príjmov a prepustení a musíme mať aj zálohu, lebo nevieme, čo sa ešte bude diať.

V čom spočíva takéto manažovanie lôžok a pacientov?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106132 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V akom stave prichádzajú pacienti na oddelenie infektológie.
  • Aké má primár skúsenosti s antivaxermi a čo si myslí o ich protestoch a verejných prejavoch.
  • Ako to v súčasnosti na covidovom oddelení vyzerá, koľko ľudí zomiera a ako to lekári zvládajú.
  • Prečo sa cíti zúfalý.
  • Koľko ľudí skončilo na jeho oddelení pod vplyvom antivaxerských rečí a prečo je priebeh covidu veľmi náročný na liečbu.
Domov
Zdieľať
Diskusia