Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2021, 21:12
Čas čítania 3:26
Daniel Mikolášik

10 najlepších skladieb Mekyho Žbirku: niektoré chceli komunisti zakázať, musel im preto zmeniť text

10 najlepších skladieb Mekyho Žbirku: niektoré chceli komunisti zakázať, musel im preto zmeniť text
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš
HUDBA MIROSLAV MEKY ŽBIRKA
Uložiť Uložené

Odpočívaj v pokoji, Meky.

Muž, ktorý priniesol Abbey Road na Slovensko.

Ikona ako Meky Žbirka sa rodí len raz za život. Jeho kult osobnosti ma fascinoval už odmala. Ešte na základnej škole som vyhlasoval, že Meky je môj obľúbený spevák. A to som ešte ani poriadne nevedel, kto to je, a už vôbec nie, ako spieva. Úplne mi stačilo, že na mňa pôsobil ako veľký frajer.

Postupne som však začal zisťovať, že ten frajer v štýlových okuliaroch s anglickým prízvukom má okrem jedinečného imidžu aj veľmi chytľavé skladby, ktorých texty nesú hlboké myšlienky. Vždy som závidel ľuďom v jeho blízkosti, ktorí sa s ním mohli denne stretávať a rozprávať.

Prešlo niekoľko rokov a zrazu som sa dostal do pozície, v ktorej som sa s ním mohol rozprávať aj ja. Ako redaktor som sa mu prvýkrát ozval ešte koncom roka 2019. Oslovil som ho s tým, že by som ho chcel stretnúť a nahrať s ním rozhovor. Meky súhlasil.

Meky Žbirka.
Meky Žbirka. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Následne však prišla pandémia a prvé lockdowny. Maestro zostal uviaznutý v Prahe. Rozhovor sme preto presunuli na neurčito, kým sa situácia nezlepší. Prešli takmer dva roky, keď mi jeho manažér Rado Mešša zavolal, že Meky sa vracia na Slovensko. V septembri tohto roka tu mal totiž odohrať svoje turné.

Odporúčané
Bol som s Mekym na Abbey Road, čo je viac? (Stĺpček) Bol som s Mekym na Abbey Road, čo je viac? (Stĺpček) 10. novembra 2021, 19:56

Po mnohých telefonátoch sme sa dohodli, že sa stretneme po jeho koncerte v hlavnom meste koncom septembra. Deň predtým mi však Meky oznámil, že jeho bratislavská zastávka sa vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu ruší. Zamrzelo ma to. Povedal som si však, že keď som čakal doteraz, tých pár týždňov či mesiacov ešte vydržím.

Ani vo sne by mi nenapadlo, že s Mekym práve komunikujem poslednýkrát.

Vtedy som ešte netušil, že namiesto rozhovoru budem o dva mesiace nato písať jeho nekrológ. Doteraz mám na poličke pripravený zberateľský box so všetkými jeho albumami, ktorý som dostal od ocina. Sľúbil som mu, že mi ho Meky podpíše. Bohužiaľ, to sa už nikdy nestane.

Rozhodol som sa preto, že ho aspoň zložím z poličky, otvorím a vyberiem Mekyho najlepšie skladby. S legendou som sa síce nestihol rozlúčiť osobne, no verím, že raz ten rozhovor predsa len dokončíme tam hore...

Meky Žbirka
Zdroj: Instagram/@mirozbirka

Biely kvet

Na hite spolupracoval s textárom Kamilom Peterajom, ktorý mu napísal viaceré známe hity. Málokto však vie, že skladba sa spočiatku mala volať Čierny kvet. Išlo o metaforu na vtedajší komunistický režim. Ten však takýto depresívny názov zakázal a Žbirka musel názov zmeniť.

Atlantída

Opäť skladba, na ktorej so Žbirkom participoval Peteraj. Je to jedna z najsilnejších skladieb, ktorá vyhrala aj Bratislavskú lýru. Skladba vyšla v roku 1982 na albume Sezónne lásky. Aj pri tejto piesni však zasiahla komunistická komisia, ktorá neschválila pôvodný verš „ženú na brehy kríže vĺn“. Museli ho preto vymeniť za „ženú na brehy stĺpy vĺn“.

I'm With You

Jedna z Mekyho novších skladieb. Vyšla v roku 2015 v angličtine. Žbirka ju nahral v legendárnom londýnskom štúdiu Abbey Road Studios. K piesni vyšiel aj sprievodný videoklip, ktorý natočili vo francúzskom Cannes.

Domov
Zdieľať
Diskusia