Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2021, 8:57
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Kováčik a pán X mali ísť pred súd pre údajné podplácanie, zrazu je všetko inak: procesné pochybenia a známy paragraf 363

NEWS DUŠAN KOVÁČIK
Uložiť Uložené

Dušan Kováčik, ktorého odsúdili za spoluprácu s takáčovcami, údajne pomáhal aj pánovi X a sýkorovcom.

Dušan Kováčik si môže na chvíľu vydýchnuť, minimálne sa zatiaľ nepostaví pred Špecializovaný trestný súd v ďalšej kauze, kde je obžalovaný. Sudca Michal Truban totiž odmietol obžalobu voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi, ktorý čelil obžalobe spoločne s podnikateľom Petrom Koščom alias pánom X.  

TV Joj zistila, že sudca Truban obžalobu odmietol prijať pre procesné pochybenia. Navyše v prípade oboch obvinených stále nie je rozhodnuté o postupe podľa známeho paragrafu 363, ktorým už generálna prokuratúra zbavila obvinení napríklad Jaroslava Haščáka alebo Vladimíra Pčolinského. 

„Samosudca rozhodol, že vec vracia prokurátorovi, z dôvodu závažných procesných chýb vrátane porušenia práva na obhajobu,“ spresnila hovorkyňa ŠTS. Rozhodnutie nie je právoplatné, o prípadných sťažnostiach rozhodne Najvyšší súd SR.

Podľa textu obvinenia vraj bývalý špeciálny prokurátor prijal od Košča úplatok vo výške 50-tisíc eur za odňatie spisov jednému z prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry.

Kováčik
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

„Jeden sa týkal Jozefa Reháka a druhý Petra Košča. Aj spis Petra Košča bol odňatý vyšetrovateľovi a daný na inú súčasť, kde došlo tiež k zastaveniu trestného stíhania. Ten úplatok mal byť za to, že sa ,upratali‘ dva spisy,“ vysvetlil Aktualitám ešte v lete šéf tímu Očistec Ľubomír Daňko, ktorý tento prípad vyšetroval. Rehák, ktorý bol šéfom tajného policajného útvaru, bol vraj informátorom sýkorovcov. Vlani ho zadržali v rámci akcie Judáš, vinu však popiera. 

Domov
Zdieľať
Diskusia