Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2021, 8:25
Čas čítania 2:25
Viktor Kniš

MAPA: Tieto okresy sú čierne, musia zatvoriť takmer všetky prevádzky (+ prehľad opatrení)

NEWS COVID AUTOMAT KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Pandemická situácia na Slovensku je vážna, pribúda veľa čiernych okresov aj nezaočkovaných v nemocniciach.

Slovensko sa na základe COVID automatu od pondelka výrazne zafarbí do bordovo-čierna. V aktuálnej epidemickej situácii je v treťom stupni ohrozenia, teda čiernych, 24 okresov, v bordovej fáze, ktorá zodpovedá druhému stupňu ohrozenia, je 39 okresov, osem okresov je v prvom stupni ohrozenia (červené), rovnako osem je oranžových okresov (stupeň ostražitosti).

Vo všetkých okresoch tak platia prísnejšie podmienky napríklad pre hromadné podujatia, reštaurácie, fitnescentrá či wellness, ale aj svadby a kary. V čiernych okresoch sú najprísnejšie. Zakázané sú svadby, oslavy či večierky a podujatia v prevádzkach verejného stravovania.


🟠 V stupni ostražitosti – oranžová farba – sú okresy: Bratislava I – V, Galanta, Komárno a Šaľa.
🔴 V prvom stupni ohrozenia – červené okresy – sú od pondelka okresy: Dunajská Streda, Ilava, Levice, Nové Zámky, Prievidza, Senica, Trnava a Žarnovica.
🟣 V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, sú okresy: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Hlohovec, Kežmarok, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Liptovský Mikuláš, Malacky, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rožňava, Senec, Skalica, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen.
⚫️ Medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia, sú zaradené okresy: Bardejov, Čadca, Humenné, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Poltár, Poprad, Rimavská Sobota, Ružomberok, Sabinov, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Tvrdošín, Vranov nad Topľou.
MZ SR
Zdroj: MZ SR

Čierne okresy zatvárajú takmer všetko, zaočkovaných zatiaľ nezvýhodňujú Pre prevádzky, ale aj hromadné podujatia naďalej platí, že organizátori a prevádzkari si môžu vybrať, komu umožnia vstup, ak sa nachádzajú v lepších ako čiernych okresoch. Kompletne zaočkovaní sa môžu najesť v interiéri ešte aj v bordovej fáze, nezaočkovaní sa najedia buď v exteriéri, alebo si môžu jedlo zobrať so sebou, prípadne si objednať. V čiernej fáze sú reštaurácie kompletne zatvorené a môžu predávať len cez okienko. 

covid automat
Zdroj: ÚVZ SR

COVID automat ráta aj s obmedzením pohybu osôb v okresoch v horšej fáze. Od červenej fázy (3. fáza) budú musieť byť prevádzky zatvorené už o 21.00 h, obmedzenie pohybu sa však nepredpokladá. Vo 4. fáze bude zákaz cestovania okrem nevyhnutných ciest a zákaz vychádzania medzi 21.00 a 5.00 h. V najhoršej, čiernej fáze bude platiť aj zákaz cestovania medzi okresmi. 

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Štvrtá a piata fáza COVID automatu momentálne budú vyžadovať aj zavedenie núdzového stavu, ktorý odmietajú premiér aj minister zdravotníctva. Vychádzanie zakázané nie je.

covid automat
Zdroj: ÚVZ SR

Nebezpečné oslavy 

Odborníci považujú svadby, kary a iné druhy večierkov za vysokorizikové. Dôvodom je, že okrem zábavy sa na týchto druhoch akcií podáva jedlo, a tak nie je možné zabezpečiť, aby mali všetci hostia po celý čas nasadené rúška. Žlté okresy môžu rátať s oslavami pre maximálne 100 ľudí v interiéri, ak budú všetci zaočkovaní.

S testom v interiéri oranžových okresov sa môže stretnúť maximálne 50 ľudí. V červených okresoch je maximálny počet hostí ešte nižší a v bordovej fáze sa už môžu stretnúť len zaočkovaní maximálne v skupine 20 ľudí. 

covid automat
Zdroj: ÚVZ SR

Kde musím mať respirátor? 

V oranžových je povinné prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov. Povinné je aj na hromadných podujatiach, a to aj v exteriéri.

V červených, bordových a čiernych okresoch už musia mať Slováci v interiéri prekryté horné dýchacie cesty respirátorom. 

 
Do nemocníc môžu vstúpiť iba zaočkovaní alebo ľudia, ktorí prekonali koronavírus, alebo je vstup možný s negatívnym testom na koronavírus. Ak ide o návštevu nemocnice, antigénový test platí 24 hodín, PCR a LAMP 72 hodín. Prekonanie covidu sa ráta 180 dní po chorobe. 

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

Po novom už rúška nie sú povinné pre žiakov základných škôl (ZŠ), špeciálnych ZŠ a žiakov prvých štyroch ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom. Výnimka platí len v triede počas vyučovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia