Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2021, 20:00
Čas čítania 2:00
Martin Adam Pavlík

TOP 3 v piatok: Alec Baldwin zastrelil kameramanku, matka narušila nakrúcanie HBO, Žilinka oslobodil brata oligarchu Brhela

TOP 3 v piatok: Alec Baldwin zastrelil kameramanku, matka narušila nakrúcanie HBO, Žilinka oslobodil brata oligarchu Brhela
Zdroj: Refresher
REFRESHER TOP 3 REFRESHER ČLÁNKY
Uložiť Uložené

Toto sú top správy dnešného dňa.

Tragédia na filmovom pľaci

Americký herec Alec Baldwin nechtiac smrteľne postrelil kameramanku počas natáčania westernu Rust v Novom Mexiku. Podľa agentúry Reuters mal v ruke zbraň len ako rekvizitu.

Alec Baldwin
Zdroj: TASR/AP



Baldwin vystrelil zo zbrane a zasiahol dvoch ľudí – kameramanku Halynu Hutchinsovú a režiséra Joela Souzu. Štyridsaťdvaročnú ženu previezli helikoptérou do najbližšej nemocnice, už jej však nedokázali zachrániť život. Režisér Souza skončil v inej nemocnici.

Úrad šerifa v Santa Fe uviedol, že voči 68-ročnému Baldwinovi zatiaľ nevzniesli žiadne obvinenia a ani nebol nikto zatknutý. Polícia naďalej prípad vyšetruje a vypočúva svedkov. Podľa magazínu Deadline vyšetrovatelia už vypočúvali aj Baldwina, no potom ho pustili. Viac sa dočítaš tu. O tom, čo o nešťastnej tragédii povedal samotný herec, si môžeš prečítať tu.

Žena nedovolila štábu HBO, aby prekazil oslavu narodenín jej dcéry

HBO aktuálne natáča prvý pôvodný slovenský seriál, ktorý diváci uvidia na HBO Max. Hrá v ňom napríklad aj Ady Hajdu. Produkcia v Bratislave sa však nezaobišla bez problémov. Podľa informácií Refresheru štáb pred dvomi týždňami natáčal scény v Medickej záhrade.

Ady Hajdu.
Ady Hajdu. Zdroj: HBO Max

Zhruba o 10. hodine chceli filmári nakrúcať aj na detskom ihrisku pri kaviarni Domček Medická a ľudí poprosili, aby odišli preč. Väčšina ihneď poslúchla, no Američanka Deedee, ktorá mala na mieste dlho plánovanú oslavu 3. narodenín svojej dcéry, sa rozhodla zistiť, či sú naozaj povinní opustiť priestory. 

Odporúčané
Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov 8. novembra 2022, 20:00

„Pýtala som sa ich, či majú nejaké povolenie na použitie priestorov. Vraveli, že ho niekde majú odložené. Keď ho priniesli, ukázalo sa, že majú povolenie na používanie Medickej záhrady, ale nebolo tam nič špecifické,“ vysvetlila. O tom, ako to celé dopadlo, sa dočítaš tu.

Maroš Žilinka zbavil obvinení brata oligarchu Brhela

Generálny prokurátor Maroš Žilinka.
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Ako informovali Hospodárske noviny, generálna prokuratúra zrušila obvinenie Petrovi Brhelovi, ktorého podozrievali z manipulácie s IT tendrami na finančnej správe v kauze známej ako Mýtnik. Ide o brata známeho oligarchu Jozefa Brhela, ktorý zostáva naďalej obvinený. Peter Brhel bol niekoľko mesiacov vo väzbe, v apríli ho prepustili a stíhali na slobode. 

Žilinkov úrad použil známy paragraf 363 v rámci exponovaných káuz vo viacerých prípadoch. Rovnakým spôsobom zrušila generálna prokuratúra aj stíhanie bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ale aj finančníka Jaroslava Haščáka.

Paragraf považuje koalícia za problematický a navrhla obmedzenie právomocí generálnej prokuratúry. Predseda vlády z toho dôvodu zriadil pracovnú skupinu, ktorá síce priniesla závery a návrhy, tie však ďalej neposunuli. Viac o tejto téme si môžeš prečítať tu.

Instagramový post dňa

Na rozhodnutie súdu v súvislosti s väzbou vyšetrovateľov NAKA reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Moje vyjadrenia k prebiehajúcim vyšetrovaniam a tzv. vojne policajtov boli doposiaľ vždy zdržanlivé. Vyzývala som na rešpekt k deľbe moci, a teda na to, aby sme vychádzali z rozhodnutí súdov,“ napísala na sociálnej sieti.

Zdôraznila, že súd nielenže väzbu zrušil, ale konštatoval aj neodôvodnenosť trestného stíhania voči týmto osobám. „Považujem za nebezpečné, ak by chcel niekto ktorémukoľvek vyšetrovateľovi v jeho práci brániť, a to cestou kriminalizácie. Z rozsudku sťažnostného súdu teda jasne vyplýva, že štyria policajní vyšetrovatelia nielenže nemali byť vzatí do väzby, ale nemali byť ani obvinení,“ dodala prezidentka.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)




Domov
Zdieľať
Diskusia