Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2021, 10:50
Čas čítania 1:30
Viktor Kniš

Mladí Česi sú benevolentnejší k registrovaným partnerstvám, homosexuálom či potratom ako Slováci, ukázal prieskum

NEWS PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Až 77 % mladých Čechov podporuje registrované partnerstvá, na Slovensku je to 47 %.

Mladí Slováci a Česi sa nelíšia v tom, čo považujú za najdôležitejšie. V prieskume Rady mládeže Slovenska a Českej rady detí a mládeže výskumníci oslovili 1 500 mladých ľudí vo veku od 15 do 29 rokov zo Slovenska a 1 508 mladých z Česka. Z ich odpovedí vyplynulo, že za najdôležitejšie životné hodnoty považujú rodinu, priateľov a voľný čas. 

Oveľa väčšie rozdiely ukázal prieskum v hodnotových otázkach. Mládež v Česku je benevolentnejšia k registrovaným partnerstvám, homosexuálom či potratom.

Za susedov by homosexuálov nechcelo 30 % mladých ľudí zo Slovenska a len 11 % z Česka. U transsexuálov je rozdiel podobne veľký (SR 30 %, ČR 16 %). Zároveň až 77 % mladých Čechov podporuje registrované partnerstvá, na Slovensku je to 47 %.

Mládež na Slovensku oveľa viac zastáva názor, že manželstvom má byť len zväzok medzi mužom a ženou, a teda je za takzvanú tradičnú rodinu (82 %) – oproti českej mládeži, kde si to myslí menej ako polovica opýtaných (48 %).

homosexuáli
Zdroj: TASR

„Naše výskumy ukazujú, že pre mladých ľudí na Slovensku je oproti českým rovesníkom dôležitejšie dodržiavanie kultúrnych a náboženských tradícií. Tradícia a konformita sú si obzvlášť blízke; pod ich spoločným vplyvom chce jednotlivec podriadiť samého seba spoločenským očakávaniam,“ vysvetľuje Veronika Fishbone Vlčková.

Prieskum ukázal, že mladí ľudia v oboch krajinách majú predsudky. 

Najmenej by chceli, aby ich susedmi boli drogovo závislí (ČR 83 %, SR 80 %), Rómovia ako potenciálni susedia prekážajú viac ako polovici mladých v oboch krajinách (ČR 59 %, SR 55 %). Mládež na Slovensku má menej predsudkov voči moslimom, za susedov by ich nechcelo 52 % mladých v Česku a 42 % na Slovensku.

Odporúčané
Je naozaj udržateľný život luxus? Prieskumy ukázali ako Slováci šetria planétu aj peniaze Je naozaj udržateľný život luxus? Prieskumy ukázali ako Slováci šetria planétu aj peniaze 29. októbra 2020, 15:10

„Prieskum ukazuje, že aj mladí majú predsudky a nemožno očakávať nejaký výrazný medzigeneračný skok v postojoch voči rôznym marginalizovaným či stigmatizovaným skupinám obyvateľstva. Hoci všeobecne platí, že mládež je celkovo tolerantnejšia ako dospelí...“ povedal riaditeľ Rady mládeže Slovenska Juraj Lizák.

Ak ide o umelé prerušenie tehotenstva, vo vlastnom prípade ho vníma pozitívne až 38 % opýtaných v Česku a 28 % na Slovensku (celkovo potraty schvaľuje v SR 51 % a v ČR 61 %). „Pre mladých Slovákov a Slovenky sú dôležité tradície a dodržiavanie spoločenských očakávaní, či už je to v postojoch k umelému oplodneniu, umelému prerušeniu tehotenstva, alebo k rozvodom. Aj pri týchto otázkach boli vo väčšine prípadov otvorenejšie ženy, aj keď pri umelom prerušení tehotenstva významný rozdiel na Slovensku nebol,“ vysvetľuje V. F. Vlčková. 

Domov
Zdieľať
Diskusia