Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2021 o 10:50
Čas čítania 1:30
Viktor Kniš

Mladí Česi sú benevolentnejší k registrovaným partnerstvám, homosexuálom či potratom ako Slováci, ukázal prieskum

NEWS PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Až 77 % mladých Čechov podporuje registrované partnerstvá, na Slovensku je to 47 %.

Mladí Slováci a Česi sa nelíšia v tom, čo považujú za najdôležitejšie. V prieskume Rady mládeže Slovenska a Českej rady detí a mládeže výskumníci oslovili 1 500 mladých ľudí vo veku od 15 do 29 rokov zo Slovenska a 1 508 mladých z Česka. Z ich odpovedí vyplynulo, že za najdôležitejšie životné hodnoty považujú rodinu, priateľov a voľný čas. 

Oveľa väčšie rozdiely ukázal prieskum v hodnotových otázkach. Mládež v Česku je benevolentnejšia k registrovaným partnerstvám, homosexuálom či potratom.

Za susedov by homosexuálov nechcelo 30 % mladých ľudí zo Slovenska a len 11 % z Česka. U transsexuálov je rozdiel podobne veľký (SR 30 %, ČR 16 %). Zároveň až 77 % mladých Čechov podporuje registrované partnerstvá, na Slovensku je to 47 %.

Mládež na Slovensku oveľa viac zastáva názor, že manželstvom má byť len zväzok medzi mužom a ženou, a teda je za takzvanú tradičnú rodinu (82 %) – oproti českej mládeži, kde si to myslí menej ako polovica opýtaných (48 %).

homosexuáli
Zdroj: TASR

„Naše výskumy ukazujú, že pre mladých ľudí na Slovensku je oproti českým rovesníkom dôležitejšie dodržiavanie kultúrnych a náboženských tradícií. Tradícia a konformita sú si obzvlášť blízke; pod ich spoločným vplyvom chce jednotlivec podriadiť samého seba spoločenským očakávaniam,“ vysvetľuje Veronika Fishbone Vlčková.

Prieskum ukázal, že mladí ľudia v oboch krajinách majú predsudky. 

Najmenej by chceli, aby ich susedmi boli drogovo závislí (ČR 83 %, SR 80 %), Rómovia ako potenciálni susedia prekážajú viac ako polovici mladých v oboch krajinách (ČR 59 %, SR 55 %). Mládež na Slovensku má menej predsudkov voči moslimom, za susedov by ich nechcelo 52 % mladých v Česku a 42 % na Slovensku.

Odporúčané
Je naozaj udržateľný život luxus? Prieskumy ukázali ako Slováci šetria planétu aj peniaze Je naozaj udržateľný život luxus? Prieskumy ukázali ako Slováci šetria planétu aj peniaze 29. októbra 2020 o 15:10

„Prieskum ukazuje, že aj mladí majú predsudky a nemožno očakávať nejaký výrazný medzigeneračný skok v postojoch voči rôznym marginalizovaným či stigmatizovaným skupinám obyvateľstva. Hoci všeobecne platí, že mládež je celkovo tolerantnejšia ako dospelí...“ povedal riaditeľ Rady mládeže Slovenska Juraj Lizák.

Ak ide o umelé prerušenie tehotenstva, vo vlastnom prípade ho vníma pozitívne až 38 % opýtaných v Česku a 28 % na Slovensku (celkovo potraty schvaľuje v SR 51 % a v ČR 61 %). „Pre mladých Slovákov a Slovenky sú dôležité tradície a dodržiavanie spoločenských očakávaní, či už je to v postojoch k umelému oplodneniu, umelému prerušeniu tehotenstva, alebo k rozvodom. Aj pri týchto otázkach boli vo väčšine prípadov otvorenejšie ženy, aj keď pri umelom prerušení tehotenstva významný rozdiel na Slovensku nebol,“ vysvetľuje V. F. Vlčková. 

Domov
Zdieľať
Diskusia