Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2021, 17:28
Čas čítania 1:06
Viktor Kniš

Schválili očkovanie treťou dávkou, na Slovensku ju dostanú tieto skupiny ľudí už o pár dní

ZDRAVIE OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Ministerstvo odporúča, aby medzi prvými dostali tretiu dávku vakcíny zdravotnícki pracovníci, seniori a ľudia s vážnejšími chorobami.

Európska agentúra pre lieky v pondelok súhlasila s tým, aby sa ľuďom nad 18 rokov podávala tretia dávka vakcíny proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Informovala o tom agentúra AFP.


„Podporné dávky Comirnaty (vakcíny od Pfizer/BioNTech) sa môžu zvážiť v prípade ľudí vo veku 18 rokov a starších, a to najskôr šesť mesiacov po druhej dávke,“ uvádza sa v pondelňajšom vyhlásení EMA, v ktorom sa používa obchodný názov očkovacej látky.
Uvedené odporúčanie sa týka len osôb, ktoré netrpia poruchou imunitného systému. Agentúra celú záležitosť posudzovala približne mesiac.


EMA okrem toho v pondelok rozhodla, že tretia, tzv. posilňujúca dávka vakcíny od Pfizer/BioNTech a tiež očkovacej látky od firmy Moderna sa môže podávať aj osobám s veľmi oslabeným imunitným systémom, a to minimálne 28 dní po druhej dávke.

Pfizer vakcína
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Na Slovensku už o pár dní

Očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by sa mohlo spustiť v najbližších dňoch. Dostupné bude najmä pre ľudí so zníženou imunitou. Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre pediatriu Elena Prokopová o tom informovala vo štvrtok na tlačovej konferencii. 

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

„Pacienti budú potrebovať na očkovanie treťou dávkou odporučenie od špecialistu alebo všeobecného lekára,“ priblížila Prokopová. Prísť môžu do ktoréhokoľvek očkovacieho centra, kde sa skontroluje, či spĺňajú kritériá. Prihlásiť sa budú môcť aj cez portál Národného centra zdravotníckych informácií.


Ako vyplýva zo súčasného usmernenia MZ SR, tretia dávka je určená očkovaným vektorovými i mRNA vakcínami proti ochoreniu COVID-19.


Ministerstvo odporúča, aby medzi prvými dostali tretiu dávku vakcíny zdravotnícki pracovníci, ale aj pacienti s onkologickým ochorením, po transplantácii, s reumatickou artritídou a podobne, ďalej klienti a zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb, učitelia a zamestnanci škôl a školských zariadení, pacienti vo veku 60 a viac rokov a následne všeobecná populácia nad 18 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia