Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2021, 18:01
Čas čítania 1:38
Martin Adam Pavlík TASR

Svet je neprijateľne blízko k zničeniu jadrovými zbraňami, varuje šéf OSN

Svet je neprijateľne blízko k zničeniu jadrovými zbraňami, varuje šéf OSN
Zdroj: TASR/AP/Eduardo Munoz/Pool
NEWS
Uložiť Uložené

António Guterres, generálny tajomník Organizácie Spojených národov, na Twitteri varuje pred súčasným stavom vo veci jadrových zbraní, pred klimatickou krízou či nezvládaním vakcinácie v jednotlivých krajinách.

„Ľudstvo je až príliš blízko vyhladeniu jadrovými zbraňami,“ napísal v nedeľu na Twitteri generálny tajomník OSN António Guterres. Ako ďalej uviedol, po celom svete je nahromadených takmer 14 000 jadrových zbraní. „Teraz je čas nadobro rozohnať mrak jadrového konfliktu, odstrániť jadrové zbrane z nášho sveta a ohlásiť novú éru dôvery a mieru,“ dodal šéf OSN.



Okrem toho cez víkend v sérii tweetov poukázal na ďalšie dôležité problémy sužujúce svet. Tým momentálne najaktuálnejším je vakcinácia proti covidu-19. „Väčšina bohatšieho sveta je očkovaná, zatiaľ čo iní stále čakajú na svoju prvú dávku. V niektorých krajinách je prebytok, v ostatných sú prázdne police. Toto je morálna obžaloba stavu nášho sveta. Solidarita chýba práve vtedy, keď ju najviac potrebujeme,“ napísal tiež na Twitteri.

Na mušku si vzal aj ďalšiu stále aktuálnu tému, ktorou je klimatická kríza: „To, ako vyrábame a využívame energiu, je hlavnou príčinou klimatickej krízy.“ Podľa jeho slov investície do čistej a dostupnej energie pre všetkých zlepšia blahobyt miliárd ľudí a sú jediným – najdôležitejším – riešením na odvrátenie klimatickej katastrofy


Guterres sa zároveň už počas týždňa na 76. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, kde sa stretli predstavitelia štátov z celého sveta (začalo sa 21. septembra a potrvá do pondelka 27. septembra), vyjadril podľa Washington Times, že vidí problém v umelej inteligencii v spojitosti so zbraňami a veľkou hrozbou pre svet sú kybernetické útoky. 

Vyzval na globálne úsilie o rozšírenie internetu medzi ľudí na celom svete a vyhlásil, že polovica ľudstva nemá prístup na internet. „Do roku 2030 musíme pripojiť všetkých,“ vyzval svetových lídrov. Na druhej strane kritizoval nebezpečenstvá s tým spojené, akými sú napríklad zneužívanie osobných údajov cez digitálne platformy.

„O každom z nás sa zhromažďuje rozsiahla knižnica informácií a nevieme, ako, kto a na aké účely tieto informácie zbieral,“ povedal šéf OSN. „Vlády a iní to môžu využiť na kontrolu alebo manipuláciu správania ľudí, porušovanie ľudských práv jednotlivcov alebo skupín a podkopávanie demokracie,“ dodal Guterres.

Domov
Zdieľať
Diskusia