Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2021, 10:52
Čas čítania 1:00
Viktor Kniš

Kotleba sa verdiktu Najvyššieho súdu nedočkal skoro rok. Prečo zatiaľ nevieme, či si pôjde sadnúť na 4 roky do väzenia?

NEWS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Problémom je nekompletnosť senátu Najvyššieho súdu, ktorý má o Kotlebovi rozhodovať.

Predseda extrémistickej strany ĽSNS je naďalej neprávoplatne odsúdený v kauze šekov s hodnotou 1 488 eur. Špecializovaný trestný súd poslal poslanca Národnej rady do väzenia na 4 roky a 4 mesiace, keďže sa však odvolal, rozhodnúť musí Najvyšší súd. V podobnej situácii bol nedávno aj Marian Kočner v kauze vraždy Jána Kuciaka, od rozsudku Špecializovaného trestného súdu po verejné zasadnutie NS uplynulo len približne 9 mesiacov. Kočnerov spis bol pritom neporovnateľne rozsiahlejší. 

V prípade Kotlebu je to už skoro rok a zasadnutie Najvyššieho súdu je zatiaľ v nedohľadne, upozorňuje Nový Čas, ktorý zisťoval, prečo si Kotleba zatiaľ nevypočul právoplatné rozhodnutie. Podľa hovorkyne Najvyššieho súdu Alexandry Važanovej je problém v nekompletnosti senátu 4T, ktorý má o šéfovi rozpadajúcej sa opozičnej strany rozhodnúť.

„Senát 4T Najvyššieho súdu nie je plne obsadený. Termín verejného zasadnutia bude určený až po dôkladnom naštudovaní spisu všetkými troma sudcami senátu,“ napísala Novému Času hovorkyňa s tým, že takýto postup je primeraný. Zatiaľ teda nie je jasné, v akom časovom horizonte by sa mohol Kotleba dozvedieť, či si pôjde sadnúť do väzenia. 

Odporúčané
Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) 5. apríla 2022, 18:30

Kotlebovi pôvodne hrozila len podmienka, sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová sa však napokon priklonila k prísnejšej kvalifikácii skutku odovzdania šekov.

Sabová ho odsúdila za trestný čin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Sudkyňa sa v zdôvodnení priklonila k hodnoteniu znalcov a prokuratúry o tom, že číslo 1 488 bolo použité ako neonacistická šifra. Kotleba sa v rámci záverečnej reči viac ako 8 hodín bránil argumentmi o tom, že k sume dospela ĽSNS náhodou. 

Marian Kotleba.
Marian Kotleba. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia