Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2021, 14:40
Čas čítania 0:49
Adam Novosad

Tisícky nových prípadov a desiatky úmrtí na koronavírus denne. Toto čaká Slovensko už o dva týždne, tvrdí analytik

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Analytik Ivan Bošňák sa obáva, ako Slovensko zvládne prichádzajúcu tretiu vlnu koronavírusu.

Tretia vlna pandémie koronavírusu je predo dvermi. Za posledných 24 hodín laboratóriá odhalili 232 nových prípadov z PCR testov, čo sú čísla, ktoré Slovensko naposledy zažívalo pred letom.

Analytik Ivan Bošňák z iniciatívy Dáta bez pátosu pre televíziu Markíza predpokladá, že v najbližších dvoch týždňoch bude nárast intenzívny a onedlho by mohlo v krajine pribúdať až 2 500 nových prípadov denne. V nemocniciach sa to však prejaví až o ďalšie dva týždne neskôr.

Liečba covidu na Slovensku.
Liečba covidu na Slovensku. Zdroj: TASR/Michal Svítok

Bošňák porovnáva situáciu na Slovensku s vývojom pandémie v Spojenom kráľovstve, kde pribúda vyše 30-tisíc prípadov denne. V nemocniciach však hospitalizujú okolo tisíc ľudí denne a sto z nich zomiera. Ak však vezmeme do úvahy, že Slovensko je 12-krát menšie, tak nás napriek tomu čakajú tisícky prípadov denne a vznik hyperohnísk.

Najväčším rozdielom medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom je miera zaočkovanosti. Zatiaľ čo vo Veľkej Británii je drvivá väčšina najohrozenejšej populácie dávno plne zaočkovaná, na Slovensku množstvo starších ľudí očkovanie odmieta a miera celkovej zaočkovanosti je len tesne nad 40 percentami.

Odporúčané
Bude to rýchle, čakajú nás hyperohniská a hromadné karantény. Takto vraj zaútočí tretia vlna Bude to rýchle, čakajú nás hyperohniská a hromadné karantény. Takto vraj zaútočí tretia vlna 3. septembra 2021, 9:16

Rozdielna zaočkovanosť sa podľa Bošňáka premietne do výrazne vyššieho počtu hospitalizovaných pacientov v nemocniciach na Slovensku – zomierať by podľa neho v najhoršom scenári mohlo približne 40 ľudí denne. Najviac na príchod tretej vlny doplatia málo zaočkované regióny, ako napríklad Revúca či Rožňava.

Domov
Zdieľať
Diskusia