Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2021 o 18:18
Čas čítania 0:44
Adam Novosad TASR

Nádej pre LGBTI komunitu. Do slovenského parlamentu smeruje návrh zákona o životnom partnerstve

NEWS LGBT+
Uložiť Uložené

Progresívne Slovensko chystá návrh zákona, ktorý by zjednodušil život sexuálnym menšinám.

V parlamente sa bude onedlho rokovať o zákone, ktorý by na Slovensku mohol vytvoriť inštitút životného partnerstva. Zákon chce do parlamentu predložiť poslanec Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska a životné partnerstvo by malo byť dostupné ako pre homosexuálne, tak aj pre heterosexuálne páry.

„Cieľom je dať všetkým párom na Slovensku, ktoré nechcú alebo nemôžu uzavrieť manželstvo, možnosť právneho uznania ich zväzku a tým dosiahnuť zlepšenie ich životnej a právnej situácie a postavenia v spoločnosti vrátane ich detí,“ vysvetľuje zámer zákona predsedníčka PS Irena Bihariová. 

lgbti
Zdroj: Pixabay

Od manželského zväzku by sa však životné partnerstvo výrazne líšilo. Uzavretie aj zrušenie by bolo jednoduchšie a medzi partnermi by vstupom do zväzku vzniklo bezpodielové vlastníctvo, ktoré by však mohli zrušiť spoločným vyhlásením.

Dvojice v životnom partnerstve však nebudú mať možnosť adoptovať si dieťa z detského domova, nanajvýš by si mohli osvojiť dieťa svojho partnera.

Odporúčané
VIDEO: Sisa Sklovská zanôtila manželovi I Will Always Love You, keď si spolu obnovovali manželský sľub VIDEO: Sisa Sklovská zanôtila manželovi I Will Always Love You, keď si spolu obnovovali manželský sľub 28. augusta 2021 o 14:39

Lucia Plaváková z PS upozorňuje, že pandémia podčiarkla potrebu úpravy legislatívy, pretože Slovensko nateraz zostáva jednou z mála krajín v Európskej únii, ktoré nemajú životné či registrované partnerstvá nijako ošetrené. Vďaka životnému partnerstvu by mohli partneri poberať vdovský dôchodok, mali by prístup k zdravotným informáciám či dedeniu.

Domov
Zdieľať
Diskusia