Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2021, 10:35
Čas čítania 5:40
Viktor Kniš

PREHĽAD: Takto bude vyzerať školský rok 2021/2022

NEWS ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Všetko, čo potrebuješ vedieť o novom školskom roku.

Základné a stredné školy už plošne zatvárať nebudú ani v prípade, že sa okresy dostanú do najhoršej, čiernej fázy. „Chceme, aby sa žiaci prioritne vzdelávali prezenčne,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling pri predstavení tzv. školského semaforu, ktorým sa budú školy riadiť počas celého najbližšieho školského roka. 

Snahou nás všetkých je, aby sa žiaci čo najviac vzdelávali v školách. V škole majú žiaci priamy kontakt s učiteľom aj rovesníkmi, budujú si sociálne vzťahy a je to to najlepšie prostredie pre ich vzdelávanie. (B. Gröhling)

Znamená to obrovskú zmenu v porovnaní s posledným rokom a pol, keď boli aj mladší žiaci nútení absolvovať menej efektívne dištančné vyučovanie. Výhodu mali študenti, ktorých učitelia sú počítačovo gramotnejší, na druhej strane sa končiace ročníky dočkali úľav v podobe zrušených monitorov a maturít. 

V školskom roku 2021/2022 minister školstva takýto scenár neočakáva, ak sa nič vážnejšie nestane. V prípade, že niekto ochorie, zatvoria len konkrétne triedy.

Žiaci nemusia byť zaočkovaní, nepotrebujú negatívne výsledky testov, povinné zostávajú len rúška. Napriek tomu rezort školstva výrazne odporúča všetky dostupné nástroje, ktoré zabraňujú šíreniu nového variantu delta, ktorý sa vyznačuje veľmi vysokým reprodukčným číslom. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký je rozdiel medzi školským covid automatom a školským semaforom.
  • Prečo už nehrozí hromadné dištančné vyučovanie. 
  • Či budú otvorené školské jedálne.
  • Na čo sa musia pripraviť vysokoškoláci.
  • Ako bude vyzerať zatváranie škôl a kto o tom bude môcť rozhodovať. 
  • Prečo zatiaľ nie je jasné, ako bude vyzerať vyučovanie na vysokých školách.

ŠKÔLKY, ZÁKLADNÉ ŠKOLY, STREDNÉ ŠKOLY, ŠPECIÁLNE ŠKOLY...


Pre koho platí najnovší covid semafor ministerstva školstva? 

Všetky predškolské zariadenia, základné školy, stredné školy, 8-ročné gymnáziá, špeciálne školy, praktické školy a odborné učilištia, jazykové školy a základné umelecké školy, školské výchovno-vzdelávacie zariadenia a pod. sa riadia covid semaforom. 

Neplatí len pre študentov univerzít a vysokých škôl. Tie sa riadia školským covid automatom naviazaným na 5-farebný systém.

Budú sa musieť žiaci dávať testovať antigénovými, kloktacími alebo inými testami? 

Test na koronavírus nebude treba za žiadnych okolností. Ak rodičia žiakov prejavia záujem, štát im bezplatne poskytne antigénové testy na dobrovoľné samotestovanie doma. Inštrukcie, ako objednať testy, dostanú školy mailom.

Záujemcom o dobrovoľné testovanie zo základných a špeciálnych základných škôl rezort jednorazovo poskytne PCR kloktacie testy na začiatku školského roka. 

Novinkou je možnosť zisťovania protilátok. Rodič žiaka, ktorý neabsolvoval PCR test, bude môcť požiadať všeobecného lekára pre deti a dorast o test na protilátky proti ochoreniu covid-19 po ukončení 14-dňovej karantény žiaka po kontakte s pozitívnou osobou a aj po pozitívnom výsledku samotestovania antigénovým testom.

Môžu si byť rodičia a žiaci istí, že iní študenti neprinesú do tried koronavírus? 

Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení školskej dochádzky, ktoré trvá 3 a viac po sebe nasledujúcich dní, rodič predloží škole písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka. 

Čo znamená školský semafor a ako bude fungovať v praxi? 

Zoznam škôl, ktoré môžu byť otvorené podľa jednotlivých farieb okresov, definuje všeobecný covid automat. Okrem toho platí aj tzv. školský semafor, ktorý umožňuje v oranžových fázach riaditeľom a v červených regionálnym úradom verejného zdravotníctva obmedzovať prevádzku v konkrétnych triedach.

Zelená fáza:

  • v škole nie sú žiadne osoby s koronavírusom
  • vyučovanie prebieha bez obmedzení

Oranžová fáza:

  • v škole je aspoň jedna osoba s koronavírusom
  • riaditeľ školy môže rozhodnúť o prerušení vyučovania v konkrétnej triede, ale musí zabezpečiť dištančnú formu vyučovania; riaditeľ nemôže prerušiť vyučovanie v celej škole
  • ak sa osoba s koronavírusom vyskytne v rodine žiaka alebo učiteľa, do karantény ide len žiak/učiteľ, nie celá trieda; karanténa trvá 14 dní, výnimku majú plne zaočkované osoby

Červená fáza:

  • v škole je viac potvrdených pozitívnych prípadov alebo ohnisko koronavírusu
  • regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu zatvárať triedy alebo školy, pre zatvorené triedy škola zabezpečí dištančnú formu vzdelávania

Ak sa v škole vyskytne pozitívny prípad, aj všetky úzke kontakty musia ísť na 14 dní do karantény, ak ešte nie sú plne zaočkované. Úzky kontakt = prítomnosť s pozitívnou osobou viac ako 15 minút na vzdialenosť menej ako 2 metre.

Ako sa aktuálny covid automat prejaví na otváraní a zatváraní škôl? 

Ak bude okres vo fáze monitoringu, školy sú otvorené bez akýchkoľvek obmedzení, zostáva len povinnosť nosiť rúško. Covid automat už prihliada aj na zaočkovanosť populácie nad 50 rokov, a tak postupne pribúdajú okresy, ktoré sa už nikdy nedostanú do najhoršej, čiernej fázy.

Fungovanie covid automatu vysvetľujeme v tomto článku. 

skolsky semafor
Zdroj: MŠ SR

Kde všade musia mať žiaci nasadené rúško? 

V prípade rúšok platia rovnaké obmedzenia, aké definujú vyhlášky verejného zdravotníctva, bez výnimky ich musia nosiť všetci žiaci. Platí to napríklad aj pre hudobnú výchovu. Výnimku majú deti do 6 rokov, deti v materskej škole, žiaci so závažnými poruchami autistického spektra, deti so sluchovým postihnutím alebo so stredným a ťažkým mentálnym postihnutím a ich pedagógovia. 

Budú otvorené jedálne?

Áno, ministerstvo však odporúča zabezpečiť stravovanie tak, aby sa v jedálňach nemiešali deti z rôznych tried. Odporúčajú zonáciu priestorov a zákaz výdaja jedla ľuďom, ktorí nenavštevujú školu. Žiaci si nemajú dokladať jedlo a pitie sami.

Budú môcť školy organizovať hromadné podujatia?

Hromadné podujatia sa konať nebudú alebo sa budú uskutočňovať bez premiešavania tried. Rezort školstva neodporúča plánovať školy v prírode, lyžiarske výcviky a pri stužkových slávnostiach odporúča umožniť prístup len očkovaným, testovaným a tým, ktorí prekonali koronavírus. Ministerstvo školstva neodporúča ani prezenčné rodičovské združenia, tie by mali byť online.

Poskytne vláda kompenzáciu rodičom, ak riaditelia alebo regionálne úrady verejného zdravotníctva zatvoria triedy? 

Áno, rodičom vtedy tiež vzniká nárok na tzv. OČR, teda ošetrovné.

Rodičia môžu aj v tomto školskom roku ospravedlniť žiaka na maximálne päť po sebe nasledujúcich vyučovacích dní. Nárok na OČR vtedy rodičom nevzniká. Ak to bude rodič alebo plnoletý žiak zneužívať, žiakovi môže hroziť komisionálne preskúšanie a škola môže na túto skutočnosť upozorniť sociálnych pracovníkov. 

Budú otvorené internáty? 

Ministerstvo dôrazne odporúča poskytovať ubytovanie len tým žiakom, ktorí sú zaočkovaní, testovaní alebo prekonali koronavírus a majú protilátky (OTP). 

Rezort školstva v školskom semafore odporúča zabezpečiť, aby sa čo najmenej premiešavali rôzne skupiny žiakov. Tie tvoria podľa ministerstva školstva žiaci, ktorí sú počas školského vyučovania v blízkom kontakte, teda v jednej triede. „Ak je žiakov z jednej triedy ubytovaných v internáte málo, potom tvoria skupinu žiaci, ktorí sú počas vyučovania v blízkom kontakte (žiaci jedného ročníka, respektíve jednej školy),“ uvádza rezort školstva.


Internát má mať zriadené izolačné izby a za zvýšených hygienických opatrení poskytovať ubytovanie na nevyhnutne potrebný čas žiakom internátu, ktorí sú v izolácii/karanténe. V prípade výskytu pozitívneho žiaka v školskom internáte zriaďovateľ ubytovacieho zariadenia umiestni žiaka do izolačnej izby a informuje rodiča, ktorý ho bezodkladne vyzdvihne.

Školy musia častejšie dezinfikovať a zabezpečovať vyššiu hygienu. Kto to celé zaplatí?Ministerstvo školstva poskytne školám financie na zvýšené náklady spojené so zabezpečením bezpečnej prevádzky škôl počas pandémie. Materské školy a špeciálne materské školy dostanú päť eur na každého zamestnanca a 150 eur na školu. Ostatné školy dostanú päťeurový príspevok na každého zamestnanca aj žiaka. Školy dostanú peniaze automaticky.

Musia sa dať učitelia povinne zaočkovať? 

Zatiaľ nie, šéf rezortu školstva Branislav Gröhling však vyzval tých učiteľov, ktorým to umožňuje zdravotný stav a ešte sa nedali zaočkovať, aby tak urobili. Podľa ministra školstva je ku koncu júla priemerne zaočkovaných 66 percent zamestnancov škôl a učiteľov, pričom toto číslo je vyššie vo veľkých mestách, ako sú Bratislava, Košice a Žilina. 

Povinné očkovanie je témou ministra zdravotníctva, ktorý už dal vypracovať manuál v prípade, že by vláda pristúpila k tomuto riešeniu. Učitelia sú súčasťou tohto plánu, ktorý zatiaľ nerealizujú.


VYSOKÉ ŠKOLY


Platia pre vysoké školy rovnaké pravidlá ako pre základné a stredné školy? 

Nie. Vysoké školy na Slovensku sa riadia len covid automatom, ktorý definuje, za akých okolností sa môžu študenti zúčastňovať na vyučovaní osobne, resp. majú povinnosť absolvovať vyučovanie dištančne. 

Vo fáze monitoringu sú otvorené všetky vysoké školy. Čo ak sa situácia zhorší? 

Už v druhej najlepšej, oranžovej fáze obmedzí covid automat vysoké školy počtom žiakov. Bez obmedzení budú len zdravotnícke vysokoškolské odbory, resp. prax pre študentov všetkých odborov a záverečné skúšky, obhajoby a štátnice. Vysoké školy pravdepodobne budú mať možnosť vybrať si, či umožnia prístup len zaočkovaným, OTP alebo všetkým, a podľa toho pre ne budú platiť konkrétne opatrenia. Zatiaľ školy neavizujú, že by plánovali robiť rozdiely medzi zaočkovanými a nezaočkovanými.

Majú všetky školy rovnaké pravidlá? 

Nie automaticky. Zároveň sa neponáhľajú so zverejňovaním plánovaných opatrení, keďže semester sa na väčšine z nich začína až v polovici septembra. Napríklad STU sa odvoláva na platný covid automat, Univerzita Komenského však chystané opatrenia ešte len oznámi. Ani UPJŠ a TUKE v Košiciach zatiaľ presne nevedia, či začnú prezenčnou alebo dištančnou formou. 

Budú otvorené internáty? 

Podľa platnej vyhlášky by mali byť dostupné len pre študentov, ktorí absolvujú prezenčnú formu vyučovania. Niektoré internáty dávajú možnosť študentom vymeniť si izbu, ak im systém pridelil nezaočkovaného spolubývajúceho. Jednotné pravidlá zatiaľ neexistujú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia