Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2021, 9:32
Čas čítania 0:37
Viktor Kniš

Nemecko hlási štvrtú vlnu pandémie koronavírusu

NEWS NEMECKO
Uložiť Uložené

Kým Slovensko čaká na plný rozbeh tretej vlny, v Nemecku sa začína štvrtá.

Nemecko ohlasuje príchod štvrtej vlny koronavírusu, informuje portál DW s odvolaním sa na dáta Inštitútu Roberta Kocha. Pozitivita PCR testov sa zvýšila na 4 až 6 % a denné prírastky nových nakazených sa blížia k 10-tisíc. Podľa úradov s koronavírusom bojujú najmä mladí ľudia, dominujúci a oveľa nákazlivejší variant delta už identifikovali v 99 % prípadov. 

Situácia sa pravdepodobne ešte zhorší po návrate občanov z dovoleniek na Balkáne, v Španielsku alebo Turecku. Odborníci avizujú, že model šírenia sa podobá tomu z roku 2020 v rovnakom období, dnes je však k dispozícii aj očkovanie. 

Nemci zavádzajú aj prísne opatrenia, za ktorými je snaha výrazne zvýšiť zaočkovanosť populácie. V mnohých vnútorných priestoroch vrátane reštaurácií, ubytovacích zariadení či na bohoslužbách bude ako náhrada očkovania potrebný negatívny test.

Predsedovia vlád jednotlivých spolkových krajín sa spoločne s Merkelovou dohodli aj na zrušení bezplatného testovania na koronavírus od 11. októbra. 

Úrady budú okrem incidencie nákazy pri zohľadňovaní vývoja nákazy pozornejšie sledovať i mieru zaočkovanosti, počet závažných prípadov ochorenia a vyťaženosť zdravotníckeho systému.

Merkelová
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia