Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2021 o 18:14
Čas čítania 1:09
Viktor Kniš

V Grónsku prší na mieste, kde doteraz len snežilo. Klimatická kríza tu výnimočne vyhnala teploty nad bod mrazu

V Grónsku prší na mieste, kde doteraz len snežilo. Klimatická kríza tu  výnimočne vyhnala teploty nad bod mrazu
Zdroj: Unsplash/Filip Gielda/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Vedci bijú na poplach.

Kým milióny hektárov lesov naprieč celým svetom horia, existuje miesto, kde je varovným signálom pred klimatickou krízou dážď. Podľa denníka CNN v Grónsku počas uplynulých dní niekoľko hodín pršalo na jednom z najvyšších miest grónskeho ľadového štítu, kde sa za normálnych okolností vždy vyskytovali len veľmi silné snehové zrážky.

Podľa vedcov ide o prvé dažde na tomto mieste v histórii, keďže sa tu teplota nad bod mrazu vyšplhá len veľmi zriedka. Celkovo sa podľa zariadenia zaznamenávajúceho počasie na tomto mieste nad bod mrazu teploty dostali len trikrát, naposledy tento týždeň. Dažde spôsobili ďalšie roztápanie veľkých ľadovcov. 

Odporúčané
Golfský prúd spomaľuje, pre planétu to môže mať devastačné následky. Kolaps príde, nikto však nevie kedy Golfský prúd spomaľuje, pre planétu to môže mať devastačné následky. Kolaps príde, nikto však nevie kedy 7. augusta 2021 o 7:02

Ešte pred pár týždňami padol v Grónsku teplotný rekord, keď na niektorých územiach namerali až 19,8 stupňa Celzia. Ľadovce sa topili rekordnou rýchlosťou, za deň sa ich na vodu premenilo až 8,5 tony. Vedci upozorňujú, že takéto množstvo vody by dokázalo zatopiť štát Florida.

Spomaľuje sa Golfský prúd

Klimatológovia navyše v prvej polovici augusta 2021 odhalili varovné príznaky spomalenia Golfského prúdu, ktoré by mohlo mať devastačné dôsledky po celom svete. Vyplýva to z novej štúdie vydanej v britskom vedeckom časopise Nature Climate Change. Ide pritom o jeden z takzvaných bodov zlomu pre klímu.

Experti opísali varovné známky vedúce ku kolapsu Golfského prúdu, teda k jeho náhlej zmene, spomaleniu alebo zastaveniu, k čomu by mohlo podľa nich dôjsť v priebehu nasledujúcich desiatok rokov, no aj storočí.

Malo by to katastrofálne následky pre celý svet, keďže by sa narušil cyklus zrážok, od ktorého závisí napríklad produkcia potravín pre miliardy ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia