Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2021, 7:45
Čas čítania 1:39
Viktor Kniš TASR

Biden prehovoril o Afganistane: Šlo to rýchlejšie, než sme čakali. Afgancom chýbala vôľa bojovať za svoju budúcnosť

NEWS AFGANISTAN TALIBAN
Uložiť Uložené

Americký prezident komentoval aktuálnu situáciu v Afganistane po približne týždni.

Americký prezident Joe Biden v pondelok počas svojho príhovoru k národu povedal, že Spojené štáty dali afganskej armáde „všetky šance“ proti hnutiu Taliban. Zdôraznil, že USA budú „v prípade potreby konať rýchlo“ proti terorizmu v Afganistane.
Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Šéf Bieleho domu dodal, že si „pevne stojí za rozhodnutím“ stiahnuť americké sily z tejto blízkovýchodnej krajiny. Podľa jeho slov „budovanie národa“ v Afganistane nikdy nebolo cieľom Američanov. Biden zároveň pripustil, že kolaps afganskej vlády a postup radikálneho hnutia Taliban boli rýchlejšie, než očakával.


„Vždy som vám Američanom sľuboval, že k vám budem úprimný. Pravdou je, že toto sa odvíjalo rýchlejšie, než sme predpokladali. Dali sme im (Afgancom) všetky šance, aby si sami určili budúcnosť. Nemôžeme im dať aj vôľu bojovať za túto budúcnosť,“ povedal americký prezident.


Biden v príhovore z Bieleho domu navyše pohrozil „ničivou“ reakciou, ak Taliban zaútočí na americké záujmy.


Prezident zároveň prisľúbil, že prístup k ženám a dievčatám v Afganistane za vlády fundamentalistického hnutia Taliban bude preňho prvoradou politickou otázkou.

Biden
Zdroj: TASR/AP

Výcvik a obrovské peniaze nestačili

Afganské militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu.

Domov
Zdieľať
Diskusia