Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2021, 19:58
Čas čítania 1:35
Adam Novosad

TOP 3 v utorok: Očkovací zákon je podpísaný, ľudia debatujú o fotke vegánskej reštaurácie a po prvej dávke už nemáš výhody

REFRESHER TOP 3 REFRESHER ČLÁNKY
Uložiť Uložené

Toto sú najzaujímavejšie udalosti, ktoré sa odohrali v utorok 27. júla.

Očkovací zákon podpísala prezidentka

Protesty nepomohli, pretože po schválení očkovacieho zákona v skrátenom legislatívnom konaní v parlamente ho už podpísala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Zákon umožní hlavnému hygienikovi v prípade zhoršenia epidemickej situácie zvýhodniť zaočkovaných obyvateľov, ktorí nebudú potrebovať testy na vstup do obchodov, reštaurácií či do wellness centier, ale nezaočkovaní sa naopak budú musieť preukázať čerstvým negatívnym výsledkom.

V prípade akejkoľvek epidemickej situácie však bude zachovaný voľný prístup k základným životným potrebám, a tak nikto nebude potrebovať testy do supermarketov či lekární. Viac si môžeš prečítať tu.

Zuzana Čaputová počas brífingu po stretnutí s predstaviteľmi Potravinovej banky Slovenska a obchodných reťazcov 17. februára 2021 v Bratislave.
Zuzana Čaputová počas brífingu po stretnutí s predstaviteľmi Potravinovej banky Slovenska a obchodných reťazcov 17. februára 2021 v Bratislave. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ústavný súd zrušil výhody pre ľudí po prvej dávke

Prvá dávka vakcíny proti koronavírusu ti už nebude zaručovať žiadne výhody. Ústavný súd opätovne zasiahol do vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá upravovala fungovanie režimu na hraniciach.

Odporúčané
Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov 8. novembra 2022, 20:00

Súd preto z vyhlášky paragraf vyškrtol, no zostane v platnosti, až kým rozhodnutie Ústavného súdu nepublikujú v zbierke zákonov. To by sa malo uskutočniť čo najskôr, ale presný dátum zatiaľ nie je známy.

Hygienik do vyhlášky po prvom zásahu Ústavného súdu zahrnul paragraf o prechodnom opatrení, ktoré osobám po prvej dávke umožňoval do 2. augusta návrat na Slovensko tak, že im stačilo podstúpiť PCR test hneď v prvý deň izolácie, zatiaľ čo neočkované osoby môžu ísť na test najskôr na piaty deň. Toto opäť súd vyhodnotil ako diskriminačné a viac si môžeš prečítať tu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Vegan Kiosk pohoršil aj potešil komentujúcich Slovákov

Bratislavská reštaurácia Vegan Kiosk na svojich sociálnych sieťach pravidelne zverejňuje fotografie svojich jedál a často s nimi pózuje jedna zo zamestnankýň.

Tentoraz pózovala s vegánskymi haluškami, ale časť ľudí na záber zareagovala negatívne, pretože sa im nepozdávalo, že zamestnankyňa nemá podprsenku, a tak reštauráciu obvinili zo sexizmu. Vraj dekolt lacno použila na propagáciu svojho jedla. 

Iní komentujúci zase reštauráciu chválili, niektorí fotografiu považovali za dobrý marketing a ostatní zase tvrdili, že ide o bežný záber a nič špeciálne si na prvý pohľad nevšimli. Napokon celý príspevok z Facebooku zmizol. Viac si môžeš prečítať tu.

Vegan Kiosk
Zdroj: Facebook/Vegan Kiosk

INSTAGRAM: post dňa

Nemeckým mestom Leverkusen dnes otriasol výbuch, ktorý sa odohral v priemyselnom parku chemickej výroby. Silná explózia si vyžiadala minimálne jednu obeť a na sociálnych sieťach sa začali šíriť videá, ktoré zachytávajú, ako sa z priemyselnej zóny valia kúdoly dymu.

Odporúčané
TOP 3 v pondelok: Arcibiskup Orosch sa ospravedlnil, muž dobodal svoju manželku vidličkou, vyjadrila sa matka zavraždeného Juraja TOP 3 v pondelok: Arcibiskup Orosch sa ospravedlnil, muž dobodal svoju manželku vidličkou, vyjadrila sa matka zavraždeného Juraja 7. novembra 2022, 20:00

Úrady preto odporučili obyvateľom, aby pre „extrémnu hrozbu“ urýchlene pozatvárali okná aj dvere a nevystavovali sa dymu ani výparom, ktoré sa po okolí šírili následkom výbuchu. Viac si môžeš prečítať tu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený DW News (@dwnews)

Domov
Zdieľať
Diskusia