Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2021, 13:22
Čas čítania 1:15
Martin Adam Pavlík

Tridsaťminútový polčas či päť minút mimo ihriska za žltú kartu. FIFA zvažuje nové futbalové pravidla

Tridsaťminútový polčas či päť minút mimo ihriska za žltú kartu. FIFA zvažuje nové futbalové pravidla
Zdroj: Unsplash/Thomas Serer/volně k užití
ŠPORT FUTBAL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Pôjde o zmenu k lepšiemu?

FIFA uvažuje o niektorých  zmenách súčasného futbalového systému. Podľa denníka Marca riadiaci orgán svetového futbalu hľadá spôsoby, ako hru zlepšiť.

Skúškou funkčnosti nových pravidiel mal byť mládežnícky turnaj Future of Football Cup. Podľa The Mirror prezident slávneho Realu Madrid Florentino Pérez vyhlásil, že futbal sa musí meniť a prispôsobovať. „Musíme analyzovať, prečo sa 40 % mladých ľudí vo veku 16 až 24 rokov nezaujíma o futbalHovoria, že zápasy sú príliš dlhé. Ak chceme, aby futbal zostal nažive, musíme niečo zmeniť.


„Niekedy nerozumieme svojim deťom alebo vnúčatám. Sú to iné generácie, no svet sa mení. Ak mladí ľudia nepozerajú celý zápas, je to preto, že nie je dostatočne zaujímavý alebo je dlhý. Tak si budeme musieť  zápasy skrátiť. Existujú zápasy, ktoré ani ja nemôžem sledovať, aby som bol úprimný,“ dodal Pérez.

Pérez naráža na to, že podľa nových pravidiel by mal polčas trvať nie 45 minút, ale len 30.  Ďalším z pravidiel by malo byť aj neobmedzené striedanie.

Udelenie žltej karty by malo priniesť vyšší trest ako doteraz. V prípade, že by hráč túto kartu dostal, musel by opustiť ihrisko na päť minút. Znamená to, že tím súpera by bol na chvíľu v početnej prevahe.

Odporúčané
Toto sú najkrajšie futbalové dresy, ktoré uvidíme na EURO 2024. Príjemne prekvapilo Španielsko aj Belgicko Toto sú najkrajšie futbalové dresy, ktoré uvidíme na EURO 2024. Príjemne prekvapilo Španielsko aj Belgicko 15. apríla 2024, 13:30

Naťahovanie času vo futbale bolo prítomné vždy a mnohých hnevalo či iritovalo, najmä v závere zápasov. Preto je aj možnosť, že by rozhodca  zastavil hodinky vždy, keď lopta opustí hraciu plochu

S tým súvisí aj ďalšie pravidlo. Namiesto vhadzovania lopty do hry by mali hráči možnosť loptu kopnúť. Fanúšikom tejto myšlienky je bývalý šéf Arsenalu a súčasný hlavný šéf FIFA pre globálny rozvoj futbalu Arsene Wenger.

Ten pre L’Equipe uviedol: „Rád by som zmenil pravidlo vhadzovania. Štatistiky ukazujú, že v ôsmich z desiatich prípadov pri vhadzovaní stratíte loptu. 

Posledným pravidlom je, že hráči nemusia pri rohu kombinovať s inými spoluhráčmi, môžu si loptu rozohrať sami. Znamená to teda, že hráč z rohu môže potiahnuť loptu dopredu bez rozohrávky.

Na turnaji Future of Football Cup sa zúčastnili tímy PSV Eindhoven, AZ Alkmaar, RB Lipsko či Club Brugge.

Domov
Zdieľať
Diskusia