Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2021, 18:45
Čas čítania 0:42
Kamila Šebestová

V Rusku musia podľa Európskeho súdu pre ľudské práva uznať zväzky párov rovnakého pohlavia. Rusko to odmieta

V Rusku musia podľa Európskeho súdu pre ľudské práva uznať zväzky párov rovnakého pohlavia. Rusko to odmieta
Zdroj: Unsplash/Renate Vanaga/na voľné použitie
NEWS LGBT+ RUSKO
Uložiť Uložené

Podľa portálu Queerslovakia sa však nedá očakávať, že Rusko bude rozhodnutie súdu rešpektovať.

Podľa Európskeho súdu pre ľudské práva by štáty mali uzákoniť právne uznanie zväzkov párov rovnakého pohlavia. Súd tak rozhodol v prípade Fedotov a ďalší proti Rusku. Informoval o tom portál Queerslovakia. V praxi to znamená, že hociktorý zo štátov, ktoré podpísali Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, nemôže párom rovnakého pohlavia odoprieť právo na zväzok.

Podľa portálu Queerslovakia sa však nedá očakávať, že Rusko bude rozhodnutie súdu rešpektovať. Kremlin naň zatiaľ reagoval veľmi odmietavo. Jeho hovorca Dmitrij Peskov obhajoval Rusko so slovami, že to nepovoľuje ruská ústava. „Manželstvo je zväzok muža a ženy,“ dodali Rusi.

V predchádzajúcich rozhodnutiach Európsky súd pre ľudské práva viackrát zdôraznil, že páry rovnakého pohlavia patria pod ochranu práva na rodinný život. Štát je teda povinný zabezpečiť ich zväzku právnu ochranu. Súd však teraz potvrdil, že verejná mienka nie je rozhodujúca pre posúdenie práv menšín a nemala by ovplyvniť ani túto povinnosť štátu.  

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu 22. apríla 2024, 12:30

V prípade Fedotova a ďalších proti Rusku súd rozhodol, že Rusko musí právne uznať zväzok páru rovnakého pohlavia a zabezpečiť im právnu ochranu. Podľa portálu Queerslovakia je zrejmé, že podobné rozhodnutie by súd urobil aj v prípade Slovenska. 

Odporúčané
Na Pride chodíme aj s deťmi, naša rodina je možno iná, ale riešime rovnaké problémy ako bežné páry (Rozhovor) Na Pride chodíme aj s deťmi, naša rodina je možno iná, ale riešime rovnaké problémy ako bežné páry (Rozhovor) 7. februára 2021, 12:36
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia