Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2021 o 10:12
Čas čítania 1:00
Viktor Kniš

Downburst aj bow echo. Na Slovensku vyčíňajú nevídané prírodné javy, prichádzajú s extrémnym vetrom a obrovskými krúpami

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

SHMÚ dnes varuje pred búrkami na celom východnom Slovensku a v časti stredného Slovenska

Po horúčavách prišla na Slovensko ďalšia vlna silných búrok. Portál iMeteo upozorňuje aj na meteorológom známe javy, ktoré sa však v našich končinách nevyskytujú často. V Martine a priľahlých oblastiach podľa odborníkov vyčíňal tzv. downburst. Ide o extrémne silné prúdenie vetra. 

„Downburst je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami. Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán,“ vysvetľuje iMeteo. Včera tento jav prevracal stromy a ďalšie predmety. 

Liptovom sa zasa prehnalo tzv. bow echo, tvrdí iMeteo. Aj v tomto prípade zohráva rolu veľmi silný nárazový vietor spojený s búrkami. Búrkové systémy majú tvar oblúkov a pohybujú sa nezvyčajným smerom, v dôsledku čoho dokážu napáchať ešte väčšie škody. 

Slovenskom sa prehnali silné búrky, ktoré priniesli aj obrovské krúpy. Podľa prispievateľov na Facebooku mali priemer aj 5 centimetrov. 

Búrka
Zdroj: Facebook/Tomáš Kraus

Ďalšie búrkové výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred búrkami na celom východnom Slovensku a v časti stredného Slovenska. V tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom SHMÚ na svojom webe.


Výstrahy pred búrkami platia v okresoch Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. V okresoch stredného Slovenska do 12.00 h, na území východného Slovenska platí výstraha do 18.00 h.

Odporúčané
Boris Kollár prirovnáva očkovanie k holokaustu, opoziční politici sa podľa neho boja, že skončia v base Boris Kollár prirovnáva očkovanie k holokaustu, opoziční politici sa podľa neho boja, že skončia v base 15. júla 2021 o 8:10


V týchto lokalitách je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu,“ uviedli meteorológovia.


Hydrologická výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou je vyhlásená v okresoch Liptovský Mikuláš a Tvrdošín.

Domov
Zdieľať
Diskusia