Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2021, 20:50
Čas čítania 0:53
Daniel Mikolášik TASR

Dáni postavili najvyšší pieskový hrad na svete. Navrchu 21-metrovej stavby je model koronavírusu s korunou

ZAUJÍMAVOSTI DÁNSKO SVETOVÉ REKORDY
Uložiť Uložené

Autori použili na mohutnú stavbu takmer 5-tisíc ton piesku.

V Dánsku dokončili najvyšší zámok z piesku na svete, ktorý svojou výškou 21,16 metra prekonal o viac než tri metre doterajší rekord z Nemecka z roku 2019. Informovali o tom zástupcovia Guinnessovej knihy rekordov, píše denník The Guardian.


Pieskový zámok v prímorskom meste Blokhus postavili zo 4 860 ton piesku a svojím vzhľadom pripomína pyramídu. Aby lepšie držal pokope, obsahuje i približne desať percent hliny a po jeho dokončení aplikovali aj vrstvu lepidla, aby dokázal na jeseň a počas zimy odolať chladnému a veternému počasiu.

Obyvatelia Blokhusu ocenili, že do podoby zámku sú začlenené lokálne prvky, ako napríklad plážové domy a majáky, a tiež sú na ňom vyobrazené obľúbené aktivity tamojších ľudí – windsurfing či kitesurfing. Očakáva sa, že zámok bude stáť až do príchodu tuhých mrazov, teda do februára či marca budúceho roku.

Domov
Zdieľať
Diskusia