Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2021, 18:49
Čas čítania 1:21
Daniel Mikolášik TASR

VIDEO: Protestujúci Slováci odtiahli betónové zátarasy na hraniciach s Českom. Policajti sa len nečinne prizerali

NEWS HRANICE NEPOKOJE
Uložiť Uložené

Na priechodoch sa uskutočnili protesty s desiatkami nespokojných Slovákov a Čechov.

Od pondelka sú zatvorené približne tri desiatky malých hraničných priechodov na území Slovenska. Na vnútornej hranici s Českou republikou ich je najviac, konkrétne 14. Pendlerom a obyvateľom žijúcim v ich blízkosti sa však toto riešenie nepozdáva. 

Odporúčané
Vodič na slovenskom hraničnom priechode podpálil auto a ušiel. Motív bizarného činu aktuálne vyšetrujú Vodič na slovenskom hraničnom priechode podpálil auto a ušiel. Motív bizarného činu aktuálne vyšetrujú 7. júla 2021, 14:58

Na viacerých priechodoch sa totiž uskutočnili protesty s desiatkami zúčastnených. Pomerne veľké množstvo demonštrantov sa zhromaždilo aj vo Vlárskom priesmyku, kde sa niektorí z nich dokonca rozhodli odstrániť nové závory ručne-stručne.

Skupinka chlapov odtiahla betónové zátarasy použité na uzatvorenie priechodu pomocou dlhých lán. Video z odstraňovania blokády sa objavilo aj na sociálnych sieťach. Na záberoch je dokonca vidieť, že protestujúci odťahujú zátarasy aj v prítomnosti bezradných policajných príslušníkov, ktorí sa len nečinne prizerali.

Betónové zátarasy patria do obdobia studenej vojny, tvrdí Pellegrini

Situácia na hraničných priechodoch je podľa expremiéra a lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho pokračovaním vojny vlády SR s vlastnými občanmi. Na stredajšej tlačovej konferencii vyzval vládu, aby prestala rozdeľovať občanov na dve skupiny – očkovaných a neočkovaných.

Rovnako hovorí o potrebe vyriešiť situáciu pre pendlerov. Opätovne kritizoval režim na hraniciach. Pellegrini skonštatoval, že betónové zátarasy a uzavreté hraničné priechody patria do obdobia studenej vojny a nie do zvládania pandémie v 21. storočí medzi dvoma spriatelenými demokratickými krajinami.

Peter Pellegrini
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Podčiarkol, že každý občan má právo na slobodný pohyb a rozhodnutie pracovať v zahraničí či žiť v pohraničných oblastiach. „Každý jeden deň chodia na Slovensko do práce, tvoria tu hodnoty, platia dane, väčšinu času tu žijú,“ poznamenal s tým, že aj pendleri sú rovnakí občania ako tí, ktorí za prácou nedochádzajú cez hranice, a nemali by sa len preto radiť do špeciálnej skupinky, ku ktorej sa bude negatívne pristupovať.


Expremiér hovorí o neschopnosti vlády, ktorá rezignovala na všetky nástroje boja s pandémiou a jediné riešenie vidí v očkovaní. Opätovne kritizoval režim, ktorý znevýhodňuje nezaočkovaných.

Odporúčané
ZOZNAM: Tieto hraničné priechody budú od pondelka zatvorené ZOZNAM: Tieto hraničné priechody budú od pondelka zatvorené 4. júla 2021, 16:04

Pýta sa, ako si môže matka, ktorá živí svoje deti a potrebuje prechádzať do práce cez hranice, dovoliť ešte platiť pravidelne PCR testy v prípade, ak sa nechce dať očkovať. Logiku nevidí ani v tom, že zaočkovaní, hoci aj chorí, môžu prekračovať hranice bez obmedzení. Nezaočkovaní podľa jeho slov nemôžu byť považovaní za občanov druhej kategórie a nemôžu im byť obmedzované práva.

Domov
Zdieľať
Diskusia