Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. júla 2021, 14:30
Čas čítania 7:22
Jakub Paulík

Beštia zo Zliechova spálila telá mladej mamičky a dieťaťa. Sériový vrah zaškrtil ženu pri sexe

Beštia zo Zliechova spálila telá mladej mamičky a dieťaťa. Sériový vrah zaškrtil ženu pri sexe
Zdroj: TASR – Ján Krošlák
ZAUJÍMAVOSTI SÉRIOVÍ VRAHOVIA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Do väzenia ho, paradoxne, dostalo týranie malého syna.

Spaľovač mŕtvol zo Zliechova v období rokov 2010 až 2012 brutálnym spôsobom uškrtil dve ženy a jedného muža. So ženami pred zabitím vykonal súlož a tiel sa zbavil ich rozsekaním a spálením. Popol a kostrové pozostatky odviezol na fúriku kúsok od svojho domu a dôkazy vrážd zakopal.

Po usmrtení partnerky Sandry v roku 2010 zostal v jeho opatere syn Miroslav, ktorého fyzicky týral. Vo väzení sa neskôr sériový vrah priznal, že zavraždil oveľa viac obetí, ako mu polícia pripisuje.

Odporúčané
Z detského sériového vraha sa povracal jeho vlastný otec. Zabíjať začal už na základnej škole Z detského sériového vraha sa povracal jeho vlastný otec. Zabíjať začal už na základnej škole 21. júna 2021, 14:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo o ňom vravela žena, ktorá bola svedkom toho, ako šnúrkou z teplákov zaškrtil jej muža.
  • Čo zdieľal sériový vrah na Facebooku.
  • Čo sa stalo s telom 1,5-ročnej Niny.
  • Prečo sa k vraždám priznal a potom vravel, že je nevinný.
  • Čo o spôsobe jeho vrážd povedal bývalý kriminalista Matej Snopko.

Chcela ho opustiť, pri sexe ju zaškrtil

Medzi rokmi 2008 až 2009 žil Miroslav Lehotský v Česku, kde robil zvárača. U našich susedov sa zoznámil so Sandrou, s ktorou sa následne odsťahovali na Slovensko, kde spolu vychovávali syna Miroslava. Ich vzťah mal však od idylky ďaleko. Sandru jej priateľ údajne podvádzal s inou ženou a okrem toho ju fyzicky týral.

Po zvážení situácie sa nakoniec rozhodla, že neverného muža opustí, o čom povedala aj svojmu otcovi. „Družka mala silné podozrenie, že ju podvádza, a rozhodla sa odísť k rodičom,“ informoval v roku 2017 vtedajší riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško (aktuálne obvinený v kauze Očistec). K otcovi a mame sa už však nedostala.

Keď človek čelí rozchodu, dokáže reagovať rôznymi spôsobmi. Škála emócií môže prejsť od výrazného smútku či beznádeje až po nekontrolovateľný hnev. V prípade Miroslava Lehotského, ktorý vtedy žil v byte v Novej Dubnici, išlo zrejme o druhú možnosť.

„U vrahov býva často prítomný silný majetnícky pohľad na vec. Profesor Dobrotka k tomu hovoril, že keď nebude Mara moja, nebude ničia,“ komentoval možný motív vraha pre Refresher exkriminalista Matej Snopko.

Odporúčané
Sériový vrah Rigo písal našej redaktorke na Valentína. Na pamiatku jej venoval podpísanú fotografiu, o vraždách však mlčal Sériový vrah Rigo písal našej redaktorke na Valentína. Na pamiatku jej venoval podpísanú fotografiu, o vraždách však mlčal 23. apríla 2021, 9:30

Sandru, ktorá ho plánovala opustiť, najprv presviedčal, aby zostala. Keď sa mu to nepodarilo, 22-ročnú partnerku pri sexe vlastnoručne uškrtil, jej telo rozporcioval a spálil. Podľa vyšetrovacieho spisu prípadu s názvom Beštia tak v roku 2010 vykonal prvú vraždu, no nie je vylúčené, že zabíjal už v minulosti.

„Takáto osoba nemá city a emócie. Keby chcel bežne človek niekoho zaškrtiť, tak je vystavený utrpeniu druhej osoby. Vidí, ako sa obeť bráni. Keď ste silnejší, tak sa obeť zmôže len na to, že sa metá, spína ruky, kope. Mnohí ľudia tak od vraždy odstúpia, lebo keď vidia utrpenie druhej osoby, city sa v nich búria. Ale takémuto bezcitnému vrahovi to je jedno, lebo nemá dostatok empatie,“ uviedol Snopko.

Sandrin otec Milan pre TV Markíza povedal, že časťami tela jeho dcéry údajne nakŕmil svojich psov. Spomenul aj incident, ktorý poukazoval na agresívnu povahu Sandrinho muža. Podľa daného tvrdenia mal raz škrtiť Sandrinu sestru a rodine sa so zbraňou vyhrážal, že ich nahádže do žumpy či zakope do zeme. O údajnom kŕmení psov časťami tiel obetí písal aj český bulvár Blesk, pričom odkazoval na tvrdenia susedov. Tieto vyjadrenia však treba brať s rezervou.

Zaujímal sa vraj o satanizmus

V rokoch, keď začal podľa vyšetrovateľov vraždiť, na sociálnej sieti zdieľal facebookovú stránku odkazujúcu na satana a satanskú bibliu. Podľa jednej z jeho partneriek Lucie mal údajne k satanizmu pomerne blízko. „Čítal o tom veľa kníh a podľa toho sa aj obliekal,“ cituje jej výpoveď Pravda.

Miroslav Lehotský
Miroslav Lehotský Zdroj: Miroslav Lehotsky/FB

V druhom prípade Miroslav Lehotský svoju krvilačnosť zameral proti 38-ročnému Romanovi, ktorý vraj týral svoju vtedajšiu partnerku Luciu. S ňou sa Miroslav Lehotský spoznal v roku 2010 cez Pokec. Podľa Petra Hraška sa Miroslav a Lucia stali milencami a počas jedného z intímnych stretnutí mu povedala, čo ju trápi.

Odporúčané
Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca 10. apríla 2024, 12:00

„Posťažovala sa mu, že je obeťou týrania, a on povedal, že sa o to postará. Slovo dodržal. Pri jednom telefonáte, keď mu oznámila, že jej druh znova vyčíňa, k nej prišiel do bytu a jej druha Romana uškrtil,“ informoval Hraško. Tým sa stal zo skrytého milenca jej oficiálnym partnerom a spolupáchateľom.

Lucia neskôr proti obžalovanému Miroslavovi Lehotskému na súde vypovedala ako svedkyňa. Opísala, že videla, ako jej vtedajšieho priateľa, ktorého sa pokúsila uspať práškami na spanie, v roku 2011 v byte v Novej Dubnici uškrtil šnúrkou od teplákov. Polícii o tom nepovedala, lebo vraj mala strach.

Telo Romana chcel následne vložiť do kufra, no keďže sa tam nezmestil, najprv mu vo vani polámal kosti a odrezal hlavu. „Z kufra ešte trčala hlava, tak som ju odrezal. Zostala visieť len na koži a potom som to už zavrel,“ uviedol vo výpovedi podľa Pravdy.

Na súde neskôr vypovedala aj Romanova matka, ktorá sa so synom dlhodobo nestretávala. Podľa jej slov sa už v 18 rokoch osamostatnil a odišiel z domu. Naposledy ho videla v roku 2010. „Neskôr som tušila, že je s ním zle. Od roku 2011 bol nezvestný. Viackrát ho hľadala polícia. Potom som sa dozvedela, že je zavraždený a že ho v taške hodili do nejakej záhrady. Volala som na políciu,“ uviedla.

Paradoxom je, že vrah, ktorý fyzicky týral svoju niekdajšiu partnerku Sandru, „potrestal“ Romana za to, že týral Luciu. Ako keby nemyslel na to, že sám v minulosti robil to isté.

Odporúčané
Mladá influencerka údajne zabila svoju dvojníčku, aby nafingovala vlastnú smrť. Mŕtve telo našli v aute pri Dunaji Mladá influencerka údajne zabila svoju dvojníčku, aby nafingovala vlastnú smrť. Mŕtve telo našli v aute pri Dunaji 19. januára 2024, 9:30

„Určite si uvedomoval, že bol tyran voči prvej žene. V druhom prípade však zrejme potreboval získať ženu pre seba, takže to bola služba pre priateľku, nie trest za to, že ju týral,“ zamyslel sa Snopko.

Miroslav Lehotský
Miroslav Lehotský Zdroj: PZ SR

Spoločne s Monikou „zmizla“ aj jej 1,5-ročná dcéra

Bohužiaľ, rovnaký osud ako jeho partnerku Sandru čakal aj 19-ročnú mladú ženu menom Monika. S ňou sa mal podľa polície podobne ako s Luciou zoznámiť cez internet a v auguste v roku 2012 ju zaškrtil. Monika vtedy vychovávala svoju 1,5-ročnú dcéru Ninu. Obidve po spoločnom čase strávenom s Miroslavom Lehotským bez stopy „zmizli“.

„Máme informácie o tom, akým spôsobom zahynula, respektíve bola usmrtená,“ povedal o vražde malej Niny Peter Hraško. O detailoch však z pochopiteľných dôvodov v roku 2017 nehovoril. Podľa informácií Pravdy Miroslav Lehotský telo Niny spálil a zakopal. Usmrtiť ju však podľa jeho tvrdenia mala matka. Nie je vylúčené, že sa tak iba chcel vyhnúť zodpovednosti za ďalšiu vraždu, a tak celú vec zvalil na Moniku, ktorá sa už nemohla brániť.

„Pýtal som sa jej, čo to porobila (poznámka redakcie – odkazoval tak na to, že údajne zavraždila svoju dcéru), ale nepovedala to. Zrazu vravela, že má chuť na sex, tak som súhlasil a pri súloži ju zaškrtil,“ tvrdil. 

„Mnohokrát sa stáva, že vrahovia sa priznávajú k rôznym ohavnostiam, ale majú problém priznať sa k vraždám detí. Jednoducho, aj ten najbrutálnejší páchateľ má niečo, o čom nechce hovoriť. Či to bolo tak aj v tomto prípade, nemôžeme s istotou tvrdiť, ale stávajú sa aj takéto prípady,“ povedal bývalý kriminalista.

Odporúčané
Rozhovor s exväzňom: Sériový vrah Ondrej Rigo mi povedal, že to na neho znova prichádza. Odišiel z cely, aby mi neublížil Rozhovor s exväzňom: Sériový vrah Ondrej Rigo mi povedal, že to na neho znova prichádza. Odišiel z cely, aby mi neublížil 28. marca 2021, 9:30

Neskôr sa Miroslav Lehotský znova vrátil k Lucii, s ktorou čakal dieťa. Tej povedal, že Monika s dieťaťom odišla, čo sa jej však nepozdávalo. Obdobne na vec pozerala aj jedna suseda. Tá pred Špecializovaným trestným súdom uviedla, že v ich dome zostali Monikine osobné doklady aj kočík, a tak nadobudla podozrenie, že sa s nimi niečo stalo.

Motívov pri vraždách mohlo byť viac.

„Ľudia majú predstavu, že sériový vrah koná iba pre jeden motív. Ale nie je to tak vždy. Niektoré osobnosti sú také zvrátené, že vraždou riešia množstvo druhov problémov, pretože ide o mnohostranne skazenú a vyšinutú osobnosť.

Vražda je pre takmer každého riešením nejakého problému. Výnimkou sú len vraždy bez motívu, keď ide niekto po ulici, je opitý, nevie, čo robí, a niekoho zabije. V iných prípadoch ide o prekážku v láske, v dedičstve, uvoľnenie hnevu pri konflikte, uvoľnenie sexuálnej frustrácie a iné,“ uviedol exkriminalista.

Monika a jej dcéra na fotke z marca 2012
Monika a jej dcéra na fotke z marca 2012 Zdroj: Facebook

Obetí sa Miroslav Lehotský podľa vyšetrovateľov zbavoval tak, že ich rozštvrtil a spálil. Niektoré časti zhoreli v kozube či na záhrade v jeho prenajatom rodinnom dome v obci Zliechov. Obhorené časti a popol naložil na fúrik, vysypal neďaleko domu a zakopal.

Odporúčané
Jeden z najbrutálnejších vrahov v dejinách Japonska mal len 14 rokov: masturboval nad odseknutou hlavou svojej obete Jeden z najbrutálnejších vrahov v dejinách Japonska mal len 14 rokov: masturboval nad odseknutou hlavou svojej obete 2. januára 2024, 12:30

Obyvatelia Zliechova sa o vraždách Miroslava Lehotského začali dozvedať až po tom, keď do malej obce prišli vyšetrovatelia. Podľa zistení TV JOJ považovali Miroslava Lehotského za divného muža. Na jeho „osobitnom cintoríne“ s obeťami, ktorý ukázal polícii, sa však nachádzali aj pozostatky cudzích osôb. Existuje teda predpoklad, že zabil viac ako tri osoby. K tomu sa dokonca neskôr priznal jednému z väzňov Romanovi.

„Vraj zabil viac ľudí a na miestach, ktoré po svojom priznaní vyšetrovateľom ukázal, sa aj tak nič nenájde,“ cituje Romanove slová Pravda. Pozostatky iných osôb sa síce našli, no ich spojitosť medzi Miroslavom Lehotským zatiaľ nevedeli preukázať.

S predpokladom ďalších vrážd pracovali na súde aj znalci, podľa ktorých mohlo byť jeho obetí viac. Peter Hraško ešte v roku 2017 povedal, že v budúcnosti možno jeho obvinenie rozšíria. Na tlačovej konferencii prezradil, že v oblasti v Česku, kde býval, prišlo k vraždám, ktoré mali indíciu „vražedného rukopisu“ Miroslava Lehotského.

Odporúčané
Česká sériová vrahyňa s prezývkou Krvavá blondína vraždila len mužov. Charakterizovala ju bezcitnosť a arogancia Česká sériová vrahyňa s prezývkou Krvavá blondína vraždila len mužov. Charakterizovala ju bezcitnosť a arogancia 15. marca 2021, 14:30

Opísal všetky vraždy, potom tvrdil, že je nevinný

Do väzenia sa najprv dostal za týranie svojho syna Miroslava. V tomto prípade ho súd poslal za mreže na 5 rokov a rovnaký trest dostala aj Lucia. 

„Takéto osoby neraz priťahujú podobné typy žien, keď vznikajú takzvané diabolské páry,“ vyjadril sa k páchaniu spoločnej trestnej činnosti exkriminalista.

V roku 2017 sa však Miroslav Lehotský priznal aj ku všetkým trom vraždám a dokonca polícii opísal, ako jednotlivé osoby vraždil, prečo to spravil a ako sa zbavil tiel.

O vražde Sandry napríklad podľa Pravdy povedal: „Snažil som sa ju presvedčiť, aby neodišla. Pri súloži som ju začal škrtiť. Ona sa bránila, niečo v jej krku prasklo, a keď som si uvedomil, že je mŕtva, bolo už neskoro.“

Podľa vtedajšieho vyšetrovania všetko smerovalo k tomu, že vraha čaká doživotie. „Všetky obete zlikvidoval spálením. Priebeh skutkov je veľmi brutálny. To, že v tomto prípade hrozí obvinenému doživotie, je zrejmé,“ vyhlásil Hraško.

Spôsob vraždy sa pri jeho obetiach zakaždým opakoval – svoje budúce obete nezastrelil ani nedobodal, ale zaškrtil. Exkriminalista Snopko sa nazdáva, že tak mohol konať z rôznych príčin: 

Odporúčané
Vraždil ženy, pretože mu žiadna „nedala“: 22-ročný frustrovaný panic sa pri vraždení inšpiroval filmom Americké psycho Vraždil ženy, pretože mu žiadna „nedala“: 22-ročný frustrovaný panic sa pri vraždení inšpiroval filmom Americké psycho 20. novembra 2023, 16:30

„Je možné, že ľudí škrtil preto, že sa mu tento spôsob osvedčil už pri prvej vražde. Bol si teda istý výsledným efektom. Dá sa navyše povedať, že to je v úvodzovkách čistejší spôsob. Ak ste videli v Pulp Fiction scénu, keď auto skočilo na hrbol, a nechtiac zastrelili chlapa, tak viete, akú špinu to v aute spôsobilo. Pri zarezaní by to mohlo byť ešte horšie, pretože krv by viac striekala.“

O 2 roky nato však prišlo v jeho prístupe k obratu o 180 stupňov – svoju výpoveď pred vyšetrovateľmi stiahol, vyhlásil sa za nevinného a prípad označil ako konštrukt polície. „Niečo z toho pravda je a niečo nie. Nezavraždil som ich. Je to vykonštruované,“ vyhlásil pred súdom. K priznaniu ho podľa jeho vyjadrenia donútila polícia. Údajne mu sľúbili, že ak sa prizná, dostane len 15-ročný trest.

Miroslava Lehotského 19. apríla 2021 uznal Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici za vinného zo všetkých troch vrážd a poslal ho do väzenia na doživotie. Keďže rozsudok nebol právoplatný, obhajoba sa proti nemu odvolala.

Miroslav Lehotský
Miroslav Lehotský Zdroj: TASR – Ján Krošlák

„S rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu som spokojný. V plnej miere vyhovel návrhu prokurátora, a nielen pokiaľ ide o uznanie viny obžalovaného, ale aj právnej kvalifikácie, a odsúdil ho. Dôkazná situácia bola taká, že boli zabezpečené dva priame dôkazy, priznanie obžalovaného a výpoveď svedkyne, ktorá bola priamou učastníčkou jedného z jeho trestných činov (poznámka redakcie – Lucia, ktorá videla, ako zaškrtil Romana).

Odporúčané
Desivé pozadie filmu Vreskot: horor inšpirovaný skutočným sériovým vrahom prebudil k činu aj ďalších zabijakov Desivé pozadie filmu Vreskot: horor inšpirovaný skutočným sériovým vrahom prebudil k činu aj ďalších zabijakov 12. novembra 2023, 9:30

Následne celý rad nepriamych dôkazov, ktoré vytvorili ucelenú reťaz, a tie ho umožňovali uznať za vinného,“  povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

S rozhodnutím však, pochopiteľne, nebol spokojný obhajca Miroslava Lehotského Jiří Martaus. Ten po súde vyhlásil, že priznanie jeho klienta je síce použiteľný dôkaz, ale rovnakú váhu má mať aj jeho výpoveď o popretí priznania viny.

Miroslav Lehotský
Miroslav Lehotský Zdroj: PZ SR
Domov
Zdieľať
Diskusia