Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2021, 19:37
Čas čítania 0:43
Richard Bonde

42 pozitívnych PCR testov a 7-krát v nemocnici. Muž sa po viac ako desiatich mesiacoch vyliečil z covidu-19

ZDRAVIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

72-ročný Dave Smith z Bristolu si počas pandémie prešiel naozajstným peklom.

Dave Smith, 72-ročný dôchodca z anglického mesta Bristol, si počas uplynulého roka prešiel niečím, čo si nikto doposiaľ ani nepredstavoval. Jeho telo sa koronavírusu nevedelo zbaviť takmer 10 mesiacov.

Odporúčané
Variant delta na Slovensku: jeho rozšírenie je len otázkou času. Čo to pre nás znamená? Variant delta na Slovensku: jeho rozšírenie je len otázkou času. Čo to pre nás znamená? 17. júna 2021, 15:30

Ako množstvo iných ľudí, aj Smith ochorel na covid-19 počas prvej vlny pandémie. Na rozdiel od väčšiny pacientov, ktorým na zbavenie sa tohto ochorenia stačí jeden až tri týždne, tomuto mužovi vychádzal aj napriek niekoľkotýždňovej liečbe jeden pozitívny test za druhým.

Infikovaný koronavírusom bol 290 po sebe idúcich dní, počas ktorých ho sedemkrát prijali do nemocnice na umelú pľúcnu ventiláciu. Až po takmer desiatich mesiacoch mu jeho štyridsiaty tretí PCR test odhalil negatívny výsledok.

dave smith
Zdroj: The Guardian/Adrian Sherratt

„Keď to bolo zlé, bolo to veľmi zlé. Počul som, ako mi smrť klope na dvere. V nemocnici som bol sedemkrát, päťkrát z toho mi už manželka organizovala pohreb,“ povedal 72-ročný Dave Smith, ktorý je konečne doma so svojou ženou.

Lekári už podali aj medicínske vysvetlenie, prečo sa koronavírus držal v jeho tele viac ako trištvrte roka. Smith podstúpil v roku 2019  v rámci liečby leukémie chemoterapiu. V jej dôsledku má v tele príliš málo protilátok, ktoré by ho dokázali zbaviť vírusu podobne rýchlo ako ho prekoná organizmus iných ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia