Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2013, 7:02
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Arabský expres: G 63 AMG 6x6!

TECH
Uložiť Uložené

Arabskí šejkovia, plynoví magnáti, bohatí Rusi či Američania pozor. Prichádza G63 AMG 6×6!

Arabský expres: G 63 AMG 6x6!

Mercedes-Benz približne pred polrokom namiesto predstavenia novej generácie, opäť "len" faceliftoval, vyše tridsať rokov ponúkaný model G. S dôkladne zmodernizovaným modelom prišli aj dve nové, vrcholné verzie - G 63 AMG a G 65 AMG. Doslova 544, resp. 612 koňové medvede, disponujú nevídanými športovými vlastnosťami vo svojej triede. O to viac nevídane sú aj údaje o cene, ktoré prémiová značka predstavila formou šokovej terapie.

Pri čiastke približne 140-tisíc Eur za model G 63 AMG sa nejednému prevrátili oči. Avšak až potom prišiel šok, v podobe 265-tisíc Eur pre G 65 AMG. Áno, 265-tisíc Eur!!! Pre porovnanie, je to cena, za ktorú kúpite s prehľadom superšport SLS AMG, či dokonca taký skvost ako je Lamborghini Aventador LP700-4! Nehovoriac o tom, že spotreba danej verzie je pomaly hodnota produkcie ropného vrtu za deň. Kto si toto monštrum vlastne kúpi?!

Odpoveď je jasná. Nemeckú automobilku predajné čísla G 65-ky presvedčili, že bohatým šejkom je možné predať čokoľvek, pokiaľ to so sebou nesie rukopis úpravárskej firmy AMG z Affalterbachu. Nie je teda už ani div, že do arabského sveta zamierila nová verzia v podobe trojnápravového G-čka.


Na zhodné modifikácie si zvykli najmä armády po celom svete, no až teraz prichádza prvá civilná "šesťkolka" od roku 1941. Základom poslúžilo silné G 63 AMG s 5,5 8-litrovým benzínovým motorom V8 s výkonom 544 k a točivým momentom 760 Nm. To, že tento exot nie je určený na mestské závody, je jasné asi každému. Kolesá Hutchinson s off-roadovými pneumatikami budú skôr zbožňovať zábavu v púštnych dunách, než na spevnenom asfalte. Cestujúci sa však budú cítiť ako v bavlnke, keďže tu nájdeme kožené čalúnenie, karbónové obklady či tie najnovšie multimediálne systémy. Poháňané sú všetky nápravy, pričom dodané boli zákazkové tlmiče Öhlins a monitor tlaku v pneumatikách.


Váha a odpor vzduchu rovný vašej skriňovej súprave v obývačke predurčujú vír v nádrži. Spotreba sa počas testovania v púšti pohybovala na úrovni 35 l, avšak neraz atakovala hranicu 50 l na 100 km/h! Údaje tohto typu sú však pre potenciálnych zákazníkov iba informatívne.. Ročná produkcia sa odhaduje na približne 20-30 kusov.

Cena? Od 400-tisíc Eur! (2x Lamborghini Gallardo)

Arabský expres: G 63 AMG 6x6!

  

Arabský expres: G 63 AMG 6x6!

Arabský expres: G 63 AMG 6x6!

  

Arabský expres: G 63 AMG 6x6!

Foto: Mercedes-Benz

Video: YouTube

Späť
Zdieľať
Diskusia