Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2021, 9:30
Čas čítania 6:35
Richard Bonde

Rozmýšľaš nad kúpou elektrobicykla? Toto je našich 5 tipov na mestský elektrobicykel, ktorý ti vydrží roky a neublíži peňaženke

TECH ELEKTROBICYKLE
Uložiť Uložené

Ak už nejaký čas pozeráš do výkladov obchodov s elektrobicyklami, mal by si zbystriť pozornosť. Bicykel na batérie nemusí byť až taký drahý.

Keďže Slovensko leží uprostred Západných Karpát, nemôžeme povedať, že jazdenie na bicykli je v našej krajine nenáročnou aktivitou. Kto nepracuje v centre mesta, ktoré je najnižším bodom v širokom okolí, s najväčšou pravdepodobnosťou sa, najmä pri súčasných teplotách, cestou za povinnosťami poriadne spotí a unaví.

Odporúčané
Vyskúšali sme nové zdieľané elektrokolobežky Tier. Sú robustnejšie a bezpečnejšie, majú dve brzdové páčky a vedia ti nabiť mobil Vyskúšali sme nové zdieľané elektrokolobežky Tier. Sú robustnejšie a bezpečnejšie, majú dve brzdové páčky a vedia ti nabiť mobil 17. júna 2021, 14:30

Riešením problému mokrého chrbta a vyčerpaného tela môže byť elektrobicykel. Práve tieto dvojkolesové stroje, ľudovo nazývané aj „ebajky“, sme v redakcii Refresheru počas uplynulého týždňa testovali a vybrali sme päť cenovo najdostupnejších a kvalitatívne čo najspoľahlivejších elektrobicyklov.

Čo treba vedieť pred kúpou elektrobicykla?

Podobne ako pri ostatných druhoch elektroniky na batérie, aj elektrobicykle majú svoju výdrž, respektíve dojazd. Ten závisí od režimu výkonu motora, ktoré si pred každou jazdou nastaví jazdec. Priemerný dojazd nami testovaných elektrobicyklov je približne 100 kilometrov pri nižšej záťaži a necelých 50 pri vyššej.

Bicykle sa nabíjajú z obyčajnej 230-Voltovej zásuvky nabíjačkou, ktorá je súčasťou balenia. Všetky bicykle v našom článku majú odnímateľnú batériu, ktorá sa dá nabíjať aj priamo v byte či v práci a zásuvka v dosahu parkovacieho miesta bicykla nie je potrebná.

Najlepší spôsob, ako si vybrať nový elektrobicykel, je vyskúšať si ho. Väčšina predajcov, ktorých sme oslovili s požiadavkou na testovaciu jazdu, nemala s takouto požiadavkou problém.

Jazda na elektrobicykli je sama osebe skvelým zážitkom, no dobrý motor a dobré komponenty ju ešte vylepšujú. Na ebajku preto neodporúčame príliš šetriť.

Okrem toho, bicykel nie je ako auto, na ktorom si vodič nastaví polohu sedadla, výšku volantu, sklon zrkadiel a sedí sa mu dobre. Rôzne postavy preferujú rôzne rámy a sedadlá, preto sa v každom prípade najviac oplatí návšteva kamennej predajne, aby si budúci majiteľ mohol svoj nový stroj vyskúšať ešte predtým, než zaň zaplatí.

elektrobicykel
Zdroj: Shutterstock

Prečo sme testovali práve tieto bicykle?

Najpodstatnejším parametrom pri výbere ebajku bola v našom prípade nízka cena. Priemerný mestský elektrobicykel stojí 1 000 až 1 200 eur, v kamenných obchodoch a e-shopoch sa dajú nájsť aj lacnejšie, aj drahšie.

Odporúčané
EÚ chce návrat k vymeniteľným batériám v smartfónoch. Je to dobrý nápad? EÚ chce návrat k vymeniteľným batériám v smartfónoch. Je to dobrý nápad? 28. decembra 2022, 10:30

Terénne a horské bicykle s elektromotorom často svojou cenou dosahujú aj niekoľko tisícok eur, v mnohých prípadoch si však zákazník nepripláca za elektrickú výstroj, ale za mechanické prvky výbavy ako brzdy, tlmiče či prevodovku.

Naša pätica pokrýva široké spektrum požadovaných vlastností, o ktoré majú záujemcovia obvykle najväčší záujem – práve preto si v nej pravdepodobne každý čitateľ nájde svojho favorita.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99770 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stojí najlacnejší elektrobicykel, ktorý sa oplatí kúpiť.
  • Či sa oplatí kúpiť si skladací elektrobicykel.
  • Koľko stojí elektrobicykel, ktorý naozaj stojí za to.
  • Prečo by si mal pred kúpou bicykla zvážiť testovaciu jazdu.
Domov
Zdieľať
Diskusia