Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky.
Sponzorovaný obsah
14. apríla 2022, 8:30
Čas čítania 2:29

Cyklisti majú po novom prednosť. Priblížime ti nové pravidlá, ktoré platia na cestách od marca

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Cyklisti majú po novom prednosť. Priblížime ti nové pravidlá, ktoré platia na cestách od marca
Zdroj: Pexels/PhotoMIX Company

Cyklisti patria medzi najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky.

Vedel si, že najrizikovejší deň na cestách bol minulý rok práve piatok a najviac nehôd sa stalo medzi 16.00 a 20.00 h? Dopravné nehody sú smutný fakt, ktorý sa na našich cestách objavuje na dennom poriadku. Medzi najčastejšie príčiny patrí porušenie povinností vodiča – ľudia za volantom sa plne nevenujú riadeniu vozidla, nesledujú cestnú premávku alebo nedajú prednosť chodcovi na ceste. Druhým problémom je neprimeraná rýchlosť. Dopravné nehody sa však netýkajú iba šoférov áut.

Slnečné jarné počasie ľudí prirodzene ťahá tráviť voľný čas vonku a veľa z nás ho využíva práve na bicykli. Dospelí cyklisti majú dané bezpečnostné odporúčania, ktoré však bývajú často ignorované, a pritom ti môžu zachrániť život. Dávaš si pozor aj na dobrovoľné cyklopravidlá, ako je napríklad nosenie prilby a reflexné prvky? Zo zákona však musíš za zníženej viditeľnosti používať svetlá (vpredu biele, vzadu červené) a odrazky. V spolupráci s oddelením bezpečnosti cestnej premávky (BECEP), ktoré je súčasťou Ministerstva dopravy a výstavby SR, sme pre teba pripravili prehľad a vysvetlenie nových pravidiel cestnej premávky, ktoré vošli do platnosti túto jar. Chodci, cyklisti a motorkári sú totiž všeobecne považovaní za najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky

O tom, že opatrenia a kontrola dodržiavaní pravidiel na cestách má zmysel, svedčí aj fakt, že počas roka 2021 zaznamenali najnižší počet dopravných nehôd a ťažko zranených osôb od vzniku Slovenskej republiky. Počas minulého roka prišlo o život až 15 cyklistov, je to o 5 menej ako v roku 2020. Všeobecne na cestách najmenej ľudí prišlo o život v Trenčianskom kraji a najviac v Nitrianskom kraji.

Na čo si máš dávať pozor?

Od 1. marca 2022 sa zmenilo podľa zákona č. 8/2009 Z. z. niekoľko pravidiel, ktoré ovplyvnia vodičov aj cyklistov. Najprv ti vysvetlíme, na čo si dávať pozor ako cyklista. 

„V skupine najmenej šiestich cyklistov môžu jazdiť dvaja cyklisti vedľa seba,“ hovorí zákon. Najbližšie, keď sa vyberieš s kamošmi povoziť sa alebo na cyklotúru, dajte si pozor na to, aby ste jazdili v tzv. balíku. To znamená, že môžete jazdiť vedľa seba iba dvaja. Zavádza sa aj nový pojem bicyklová cesta – je určená výhradne pre cyklistov, auto je na nej iba „hosť“, môžu ísť tadiaľ iba vozidlá s doplnkovou dopravnou značkou. 

Ďalšia zmena v zákone upravuje pohyb detí: „Osoby mladšie ako desať rokov, osoby, ktoré ich sprevádzajú, a osoby, ktoré ich vezú, smú jazdiť po pravej strane chodníka, ak tým neohrozujú ani neobmedzujú chodcov.“ To jednoducho znamená, že ak pôjdeš s dieťaťom do 10 rokov na bicykli, môžete ísť aj po chodníku pre chodcov. Nezáleží na tom, či dieťa ide na bicykli samo alebo ho máš v sedačke či v pomocnom vozíku. 

Ako cyklista už môžeš odbočiť doľava z pravej strany svojho jazdného pruhu a po prejdení križovatky sa zaradiť priamo na pravý okraj svojho pruhu. Už teda nemusíš nebezpečne prechádzať z jednej strany vozovky na druhú, ako to bolo doteraz. 

Aké pravidlá cestnej premávky platia pre cyklistov
Zdroj: Refresher

Čo sa zmenilo pre vodičov áut? 

V situácii, keď ako šofér auta obchádzaš cyklistov, si musíš dávať veľký pozor vždy, ale po novom stanovili aj vzdialenosť, ktorú určuje tvoja rýchlosť. Pri rýchlosti do 50 km/h si dávaj pozor na dodržanie odstupu 1 meter a pri maximálnej povolenej rýchlosti nad 50 km/h je potrebné nechať si priestor 1,5 metra. Tieto pravidlá platia nielen pri obchádzaní cyklistu, ale aj vodiča malého motocykla či chodca. 

Aké pravidlá cestnej premávky platia pre cyklistov
Zdroj: Refresher

Veľa nehôd vzniká práve na križovatkách, keď vodiči zazmätkujú a neuvedomia si, kto má prednosť. Pri odbáčaní vpravo musíš dať prednosť prechádzajúcemu cyklistovi. Platí to pri vyznačenej, ale aj stavebne oddelenej ceste. Pri odbočovaní doľava mu síce prednosť dať nemusíš, ale ani ho nesmieš nijak ohroziť. 

Aké pravidlá cestnej premávky platia pre cyklistov
Zdroj: Refresher

Najbližšie, keď vyrazíš na bike alebo sadneš do auta a zbadáš vedľa seba na ceste cyklistu, mysli na tieto nové pravidlá. Nejde iba o to, aby si sa vyhol mastnej pokute, ale tvoja neznalosť môže niekoho stáť život. 

Domov
Zdieľať
Diskusia