Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
19. júna 2021, 9:36
Čas čítania 6:14
Daniel Mikolášik

Navštívili sme Five Guys: Za menu zaplatíš štvornásobne viac ako v mekáči, a ak ti nechutí, môžeš si za to sám

Navštívili sme Five Guys: Za menu zaplatíš štvornásobne viac ako v mekáči, a ak ti nechutí, môžeš si za to sám
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
GASTRO FIVE GUYS GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ako chutia takmer polkilové hamburgery z údajne najlepšieho fastfoodu na svete?

Hamburgery zo známej americkej siete rýchleho občerstvenia Five Guys mnohí považujú za tie najlepšie na svete. Je to tak naozaj alebo ich len ľudia preceňujú? Rozhodli sme sa, že to zistíme na vlastnej koži, resp. chuti.

Five Guys nie je obyčajný fastfoodový reťazec. Európanom sa z viacerých dôvodov môže javiť ako exkluzívna, až nedostupná hamburgáreň. Jeho prevádzky sa nachádzajú len v pár európskych metropolách, ktoré dokážeš spočítať na prstoch oboch rúk. Konkrétne v strednej Európe ich nájdeš len v Nemecku a Rakúsku.

Five Guys Viedeňhamburger
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Za menu zaplatíš štvornásobne viac ako v sieti McDonald's

Prvé pobočky Five Guys vznikli v Spojených štátoch ešte v 80. rokoch minulého storočia. Do Európy sa však franšíza prvýkrát dostala až v roku 2017, a to konkrétne do Frankfurtu. Počas pandémie koronavírusu Five Guys expandoval aj do neďalekej Viedne, čomu sa, pochopiteľne, potešili aj mnohí Slováci.

Za chuťou tradičného a doposiaľ nepoznaného amerického fastfoodu tak už nemusíme cestovať až do Spojených štátov či naprieč metropolami západnej Európy. Využili sme preto uvoľňovanie opatrení v súvislosti s koronavírusom a vydali sa otestovať jeho neslávne známe burgery.

Five Guys Viedeňhamburger
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Ďalším atribútom, ktorý robí Five Guys iným, než sú klasické fastfoody, sú okrem pomerne nízkej dostupnosti na európskom trhu aj jeho ceny. Pri slove fastfood si totiž väčšina ľudí predstaví nielen rýchle občerstvenie, ale aj prijateľné ceny.

Odporúčané
TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? 18. marca 2024, 9:30

Vo Five Guys to však neplatí. Obyčajný cheeseburger ťa v prevádzkach tohto reťazca vyjde toľko, ba aj viac než akýkoľvek drahší bratislavský burger z poctivých podnikov ako Roxor či Quinsboro. Priprav sa preto, že za menu (burger + hranolky + nápoj) zaplatíš takmer 25 eur.

Five Guys Viedeňhamburger
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Okrem samotných burgerov s dvojcifernými cenami si priplatíš aj za prílohy. Malé hranolky stoja rovných 5 eur, veľké 7 eur. K tomu bezodný nápoj za 3,50 eura, ktorý si môžeš dopĺňať a vyberať zo širokej škály sýtených nápojov. Pre predstavu, len Coca-Cola má vo Five Guys v ponuke vyše 10 rôznych ochutených druhov.

Odporúčané
Kde si dáš v Bratislave najlepší burger? Zostavili sme pre teba top 10! Kde si dáš v Bratislave najlepší burger? Zostavili sme pre teba top 10! 8. marca 2021, 10:30

Ak nemáš chuť na burger, môžeš si vybrať hotdog alebo sendvič. Na výber sú štyri druhy hotdogov; od základného za 7 eur až po slaninovo-syrový za 9 eur. Zo sendvičov si môžeš vybrať vegánsky, s čedarom, s grilovaným syrom alebo BLT (slanina, šalát, paradajka a majonéza). Tie stoja od 6 po 8 eur. V neposlednom rade nájdeš v ponuke aj 10 druhov mliečnych kokteilov, každý za 6,50 eura. Pre porovnanie, v prevádzkach McDonald's ťa milkshake vyjde od 1,20 eur.

Nechutilo ti? Môžeš si za to sám

Five Guys sa od tradičných reťazcov s rýchlym občerstvením líši aj svojím nezvyčajným konceptom. Keď sa prejdeš pomedzi stoly, u každého zákazníka nájdeš úplne iný, jedinečný burger. Je totiž len na tebe, ako bude tvoj burger vyzerať a chutiť. V ponuke máš len tri základné verzie: hamburger, cheeseburger a bacon burger.

Základ je žemľa, hovädzie mäso, prípadne syr a slanina. Všetko ostatné vrátane omáčky si vyberá zákazník sám. To znamená, že celá zodpovednosť výslednej chuti padá na zákazníka. Ak ti tvoj burger nechutí, môžeš si za to sám. Mal si si skrátka vybrať lepšiu kombináciu príloh a dresingov. Tento koncept je na jednej strane geniálny, na strane druhej môže byť veľmi zradný. 

Five Guys Viedeňhamburger
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Ak si vo Five Guys prvýkrát, nemôžeš vedieť, ktoré chute a kombinácie príloh či omáčok ti budú vyhovovať najviac. Samozrejme, môžeš si dať poradiť od personálu. Ale chceš sa spoľahnúť na odporúčania neznámeho brigádnika, ktorý ťa práve obsluhuje?

Odporúčané
Tieto 3 jedlá si z McDonald’s objednávali Slováci najčastejšie. Reštaurácia plánuje otvárať ďalšie prevádzky po celej krajine Tieto 3 jedlá si z McDonald’s objednávali Slováci najčastejšie. Reštaurácia plánuje otvárať ďalšie prevádzky po celej krajine 14. marca 2024, 17:00

Výber tzv. toppingov je však poriadne veľký. Do burgera si môžeš zadarmo pridať akékoľvek množstvo príloh a kombinácií. Na výber máš napríklad ľadový šalát, paradajky, cibuľu, zavárané uhorky, grilované hríby, jalapeño papričky, zelenú papriku či grilovanú cibuľu.

Zvoliť si môžeš aj vlastné kombinácie omáčok ako majonéza, horčica, kečup, relish omáčka, HP (Wilsonova) omáčka, ktorá sa používa napríklad ku grilovanému mäsu a steakom, BBQ alebo pikantná omáčka. Pokojne si môžeš vybrať aj všetky naraz.

Odporúčané
Boli sme v prvej toastárni v Bratislave. Ako chutia džemovo-slaninové sendviče a prečo sú vraj legálnou drogou? Boli sme v prvej toastárni v Bratislave. Ako chutia džemovo-slaninové sendviče a prečo sú vraj legálnou drogou? 10. mája 2021, 14:30
Five Guys Viedeňhamburger
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Hamburger 

Gramáž: 336 g
Cena: 11,50 €
Hodnotenie: 7/10

Začali sme zľahka. Teda aspoň sme si to mysleli. Klasický hamburger (žemľa a mäso) sme si prispôsobili podľa seba, a to nasledovne: majonéza, horčica, ľadový šalát, paradajka, cibuľa a kúsky nakladanej uhorky. Poriadne naložený hamburger nás príjemne prekvapil predovšetkým svojou veľkosťou.

Menej príjemná však bola samotná konzumácia. Pre jeho veľkosť bolo každé jedno sústo boj o to, či dokážeme ústa otvoriť natoľko, aby sme si odhryzli z celého hamburgera a ucítili tak každú jednu ingredienciu. Burger bol navyše približne 10 minút uzavretý v alobale, čo sa odrazilo na „pokrčenej“, vlhkej a rozpadajúcej sa žemli.

Vo Five Guys ti burger zabalia do alobalu vždy. Je jedno, či chceš jesť na mieste alebo si vyberieš objednávku zobrať so sebou. Ocenili by sme preto, keby pri možnosti konzumácie v reštaurácii jedlo nebalili, ale servírovali priamo na tácku. Odrazilo by sa to nielen na vizuálnej stránke sendvičov, ale aj na samotnej chuti.

Five Guys Viedeňhamburger
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Vráťme sa však naspäť k chuti hamburgera. Zelenine sa nedalo nič vyčítať: bola čerstvá a chuťovo perfektne dopĺňala tučné mäso. Dva kúsky hrubého hovädzieho dokonale prepečené, jemne chrumkavé zvonku, vnútri šťavnaté. Skrátka, ideálne ugrilované. Mäsom rozhodne nešetria, ako to mnohé fastfoodové prevádzky majú vo zvyku. Problémom je však nepomer ingrediencií.

Odporúčané
Filip Urbanič: Ani v Alchemiste ti nebude chutiť každý chod, ja som mal problém so zmrzlinou z jelenej krvi Filip Urbanič: Ani v Alchemiste ti nebude chutiť každý chod, ja som mal problém so zmrzlinou z jelenej krvi 14. marca 2024, 15:30

Na také veľké množstvo mäsa by totiž mala byť prítomná aj omnoho hrubšia žemľa. Alebo minimálne jedno ďalšie poschodie pečiva uprostred burgera, ako to býva napríklad v Big Macu od spoločnosti McDonad's. Takto totiž vo výslednej chuti výrazne dominuje mäso a mnohé sústa boli preto suché. Ani omáčka nebola veľmi výrazná, a to sme si zvolili kombináciu hneď dvoch. Akú-takú šťavnatosť sa snažili zachrániť paradajka a kyslá uhorka.

Cheeseburger

Gramáž: 421 g
Cena: 12,50 €
Hodnotenie: 8,5/10

Ďalší burger v poradí sa od predošlého líšil nielen poriadnou dávkou čedaru, ale aj miernou zmenou voliteľných ingrediencií. Okrem základných ako paradajka, cibuľa, kyslá uhorka a šalát sme si do cheeseburgera tentoraz pridali aj grilované hríby a BBQ omáčku. Okrem nej však opäť nesmeli chýbať ani majonéza a horčica.

Práve vďaka trom rôznym omáčkam a rozpustenému syru bola šťavnatosť v tomto prípade už na omnoho lepšej úrovni. Pri takto navolenom burgeri sme pochopili, že ak sa vo Five Guys nechceš sťažovať na suché sústa, spojenie minimálne troch omáčok a prítomnosť syra je viac ako nutnosť.

Five Guys Viedeňhamburger
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Veľká škoda je len to, že na výber je len klasický čedar a v prípade lacnejšieho hamburgera si ho nemôžeš vo „free toppingoch“ nijako pridať. Ocenili by sme, keby aj syr bol voliteľnou položkou a na výber by okrem čedaru (čo je jediný syr, ktorý Five Guys ponúka) boli napríklad aj hermelín, blue cheese, parmezán alebo mozzarella, s ktorými experimentujú mnohé známe hamburgárne po celom svete.

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín 12. marca 2024, 15:30

Aj v tomto prípade platí to, čo pri predchádzajúcom burgeri. Opäť mohutný a ťažko konzumovateľný, s rovnako pokrčenou, vlhkou a rozpadajúcou sa žemľou vinou niekoľkých minút v alobalovom balení. Chuťovo však bol omnoho vydarenejší, šťavnatejší a s rozmanitejšou chuťou a vôňou. Hrubé hovädzie plátky opäť perfektne ugrilované a lahodné.

Bacon burger

Gramáž: 401 g
Cena: 12,50 €
Hodnotenie: 7/10

Bacon burger nám obsluhujúca odporučila ako svoj najobľúbenejší. Rozhodli sme sa preto, že jej v tomto prípade necháme plnú moc a jej preferenciami sme si nechali poradiť aj pri výbere voliteľných položiek. Použili sme nasledovné: paradajka, cibuľa, ľadový šalát, kúsky zaváraných uhoriek, grilovaná cibuľa, majonéza, horčica a tzv. hnedá HP omáčka.

Od klasického hamburgera sa bacon burger líši len tým, že medzi dvomi veľkými kúskami hovädzieho mäsa sa nachádzajú štyri plátky chrumkavej údenej slaniny so sladkastými kontúrami. Tá sa nám však zdala príliš spečená a viac tvrdá ako chrumkavá. Nabudúce by sme ju radšej vynechali.

Zaujímavú restovanú chuť a poriadnu šťavnatosť však burgeru dodávala spomínaná hnedá HP omáčka, známa tiež ako Wilsonova. Podľa slov obsluhy sa v kuchyniach prestížnych reštaurácií používa najmä na grilované mäso a steaky. HP omáčka pozostáva z paradajok, tamarindu, melasy, glukózovo-fruktózového sirupu, octu z jačmenného sladu, ražnej múky a kukuričného škrobu.

Five Guys Viedeňhamburger
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Chuťovo bola dosť podobná BBQ omáčke, avšak bola o niečo redšia a sladšia. Celkový dojem z bacon burgera bol síce o trochu lepší ako pri hamburgeri, stále sa však chuťovo nevyrovnal cheeseburgeru.

Odporúčané
Šéfkuchára Forejta hejtovali za reklamu pre McDonald's: Spoluprácu s „mekáčom“ som nikdy neľutoval (Rozhovor) Šéfkuchára Forejta hejtovali za reklamu pre McDonald's: Spoluprácu s „mekáčom“ som nikdy neľutoval (Rozhovor) 8. marca 2024, 16:30

Zhodli sme sa aj na tom, že nám v tomto burgeri (a teda aj v doplnkových ingredienciách) chýbalo vajíčko vo forme volského oka a aj fakt, že Five Guys nemá v ponuke žiadnu vlastnú trademarkovanú omáčku, ktorou by nás zaujal. Práve to je pritom jedna z najpodstatnejších vecí, na ktorých si poctivé hamburgárne dávajú záležať. Unikátna omáčka je takmer vždy lepšia voľba ako len obyčajný kečup Heinz, horčica a majonéza.

Navyše nás aj tento tretí burger v poradí definitívne presvedčil o tom, že vo Five Guys sa nielen z hľadiska ceny, ale hlavne výslednej chute omnoho viac oplatia skôr malé verzie burgerov v ponuke. Každý z nich je o 3 eurá lacnejší a zároveň obsahuje namiesto dvoch plátkov hrubého mäsa iba jeden. To zaručuje omnoho lepší pomer daných ingrediencií a aj lepšie manipulovanie s burgermi a ich konzumáciu.

Cheese dog 

Gramáž: 232 g
Cena: 8 €
Hodnotenie: 8/10

Five Guys je okrem legendárnych burgerov známy aj svojimi hotdogmi. Rozhodli sme sa preto, že aspoň jeden z nich vyskúšame. Na výber sú štyri základné varianty – hotdog, cheese dog, bacon dog a bacon cheese dog. Každý z nich má v sebe hovädzí párok a líši sa už len to, či sa medzi jemným bielym pečivom ich vlastnej receptúry nachádza navyše syr, slanina alebo oboje.

Rovnako ako pri burgeroch, aj pri výbere hotdogov si toppingy vyberá zákazník podľa vlastnej chuti. Aj v tomto prípade sme si nechali poradiť od obsluhujúcej, ktorá nám odporučila cheese dog s údajne najlepším možným výberom prísad – kečup, horčica, grilovaná cibuľka a kúsky nakladaných uhoriek.

Five Guys Viedeňhamburger
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Hotdogové pečivo bolo veľmi jemné, nadýchané a mäkučké. Omnoho chutnejšie ako žemle so sezamom, ktoré Five Guys používa pri burgeroch. Na rozdiel od nich sa navyše nerozpadalo a ani po otvorení alobalu nebolo rozmočené. Veľmi príjemne ladilo s chuťou grilovaného hovädzieho párku, ktorý sa podľa nás podobal skôr na údený špekáčik.

Odporúčané
Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid 5. marca 2024, 16:30

Výborne sa v sendviči vynímali aj kúsky grilovanej cibuľky, prekážali nám v ňom azda len dosť hrubé kúsky kyslej uhorky, ktoré sa doň úplne nehodili. Čo sa týka omáčok, obyčajnou horčicou s kečupom sa v hotdogu skrátka nedá nič pokaziť. Výsledná chuť bola lahodná, bodovo by sme ju ohodnotili na 8 z 10. Negatívum je však pomerne malá porcia a vysoká cena.

Domov
Zdieľať
Diskusia