Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
10. mája 2021, 14:30
Čas čítania 4:56
Daniel Mikolášik

Boli sme v prvej toastárni v Bratislave. Ako chutia džemovo-slaninové sendviče a prečo sú vraj legálnou drogou?

Boli sme v prvej toastárni v Bratislave. Ako chutia džemovo-slaninové sendviče a prečo sú vraj legálnou drogou?
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
GASTRO GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ochutnáš a do troch dní sa vrátiš po „ďalšiu dávku“, tvrdí majiteľ.

Minulý rok si s kamarátom kúpil malý stánok v centre hlavného mesta, no v tom čase ešte ani len netušil, čo s ním bude robiť a ako ho využije. Po čase sa rozhodol, že niekdajší butik s luxusným oblečením premení na vôbec prvú a jedinú toastáreň v Bratislave.

Neprehliadnuteľná žltá gastroprevádzka s veľkým nápisom Daj Si! na Záhradníckej ulici je hotový unikát – nielen čo sa týka ponuky pokrmov, ale aj samotnej atmosféry a bláznivého (v tom najlepšom zmysle slova) majiteľa, ktorý ťa privíta s veľkým úsmevom na tvári a obslúži v rytme hrajúcej tanečnej hudby a s veselou náladou.

Daj Si!toastáreňtoastygastro
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Zakladateľ Tibor Mészáros, ktorého si možno niektorí pamätajú aj ako herca účinkujúceho v skečoch youtubovej dvojice Zrebný & Frlajs, nám prezradil, že v gastrobiznise sa pohybuje už vyše 12 rokov. Prakticky odmalička.

„Ešte ako malý som pomáhal v stánkoch na vianočných trhoch či festivaloch, ktoré prevádzkoval môj otec, a od neho som sa naučil veľmi veľa vecí. Otec však bol stará škola a išiel si to tradičnejšie ‚gastro‘, zatiaľ čo ja som chcel priniesť niečo nové a jedinečné. Tak som si založil tento stánok,“ vysvetľuje Tibor.

Odporúčané
Langoš Bar: Varil v michelinských reštauráciách, dnes ti urobí langoš Langoš Bar: Varil v michelinských reštauráciách, dnes ti urobí langoš 22. septembra 2020, 19:40

Prečo práve toasty?

Prevádzka zameraná len na toasty je v Bratislave historický unikát. Ako to vyzerá, keď tento pôvodne anglický raňajkový pokrm dostane úplne nový a jedinečný streetfoodový šmrnc a začne sa podávať vo variantoch, v ktorých si si ho doposiaľ pravdepodobne nevedel ani len predstaviť?

Odpoveď nájdu návštevníci na Záhradníckej ulici v Bratislave v jedinečnom žltom stánku, z ktorého sa ozýva hudba a preniká vábivá vôňa grilovaných toastov. Dôvod, prečo sa Tibor Mészáros rozhodol práve pre toasty, je jednoduchý.

Daj Si!toastáreňtoastygastro
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

„Prečo toasty? Lebo tu neboli. Gastroscéna v hlavnom meste potrebovala priniesť niečo nové a nápadité. Sám som sa bál, ako to dopadne a či to ľudia prijmú, lebo Slovák vníma toast len ako šunku a syr. Pravdou však je, že pri toastoch sa fantázia skrátka nedá minúť. Každý, kto k nám zatiaľ prišiel, pochopil, že je to niečo úplne iné ako toasty, na ktoré bol zvyknutý,“ hovorí majiteľ.

Odporúčané
Slovenské národné jedlo je podľa nich pizza. Ochutnali sme hruškovú a mätovú z prvého kváskového pizza stánku v Bratislave Slovenské národné jedlo je podľa nich pizza. Ochutnali sme hruškovú a mätovú z prvého kváskového pizza stánku v Bratislave 3. novembra 2020, 14:30

Toasty na sladký spôsob ho vraj očarili v Amerike, konkrétne v Los Angeles. Pravú americkú chuť máš teda možnosť nájsť v jeho toastoch Peanut Butter Jelly, ktoré však ešte ozvláštnil. Ak inklinuješ k orientálnym chutiam, môžeš si vychutnať aj toasty Chicken Katsu Satay s marinovanými kuracími stehnami v panko strúhanke.

Daj Si!toastáreňtoastygastro
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Jeho sendviče sú vraj ako droga

Hoci má stánok už asi pol roka, otvoril len pred dvomi týždňami. Čakal vraj, kým sa zlepší situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Nemalo preňho zmysel otvárať prevádzku niekedy v zime, keď by ľudia nemohli chodiť ani pre zlé počasie, ani pre prísne protipandemické opatrenia. Tvrdí, že to vyšlo presne tak, ako malo. Odkedy otvorili, vraj majú plno.

Tibor Mészáros svoje toasty prirovnáva k legálnej droge. Keď ich raz zákazník ochutná, majiteľ si je viac než istý, že sa do troch dní vráti opäť po „ďalšiu dávku“. Keď videl, ako ich konzumujeme my, vyhlásil: „Tak vy ste jasní. Vidím, ako si to užívate. Už ste v tom. O tri dni vás tu čakám.“

Daj Si!toastáreňtoastygastro
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

V ponuke Daj Si! nájdeš viac ako 15 rôznych toastov – od základných cez raňajkové slané alebo sladké až po naložené, takmer polkilové sendviče plné mäsa, zeleniny a omáčky, ktoré by veľkosťou, ale aj chuťou hravo porazili nejeden poctivý bratislavský hamburger.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

Vegetariáni sa nemusia báť, v ponuke je totiž možné vybrať si aj veggie alternatívu. Toasty si môžeš objednať jednotlivo, ale aj vo variante „combo“, v rámci ktorého dostaneš aj 160 g hrubých francúzskych hranoliek s omáčkou podľa vlastného výberu. V ponuke sú síce aj klasické toasty (šunka a syr), no my sme sa rozhodli pre rafinovanejšie varianty.

Daj Si!toastáreňtoastygastro
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
V nasledujúcich riadkoch sa nachádza hodnotenie piatich rôznych toastov z ponuky Daj Si!, v rámci ktorého je prezentovaný subjektívny názor troch testujúcich.

Bacon Morning

Gramáž: 280 g
Cena: 4,49 €
Hodnotenie: 7,5/10

Začali sme zľahka. Ako prvý sme zvolili raňajkový sendvič s názvom Bacon Morning. Ide o svieži a veľmi šťavnatý toast s maslom, so syrom čedar, s paradajkou, vajcom, guacamole a chrumkavou slaninou. Všetky suroviny spoluvytvárali dokonalú symbiózu a kvitujeme, že ani jeden hlt nebol suchý.

Prenikavá bola práve chuť avokáda, ktorá síce sama osebe nie je veľmi výrazná, no v množstve, aké sa v sendviči nachádzalo, a v kombinácii s ďalšími čerstvými surovinami bola pomerne citeľná a lahodná.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98073 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý z toastov je majiteľov najobľúbenejší.
  • Ako skončila v hodnotení kuriózna kombinácia sladkého toastu a plátkov slaniny.
  • Ktorý toast získal najlepšie hodnotenie.
  • Aký orientálny toast sa nachádza v ponuke Daj Si! a ako chutil.
  • Ktorý sendvič váži takmer pol kila a prečo.
Domov
Zdieľať
Diskusia