Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Superpoistenie.sk
2. júna 2021, 10:22
Čas čítania 0:56
Sponzorovaný obsah

Poistenie pre nákladné vozidlá je viac než nutnosť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Povinné zmluvné poistenie najčastejšie uzatváraš pre svoje osobné autá. Je ale povinné pre všetky motorové vozidlá, a teda ani motorky alebo nákladné autá sa mu nevyhnú. Čím sa odlišuje od toho pre osobné autá?

Povinné zmluvné poistenie nákladného vozidla je dôležitejšie než pre osobné autá. Kamióny a nákladné autá sú na cestách takmer stále za každých podmienok. Šoférovať ich vyžaduje značnú zručnosť a v prípade nehody spôsobia omnoho väčšie škody. Preto by si si na výbere PZP pre nákladiaky mal dať naozaj záležať. Výhodou je, že firma si PZP môže dať medzi daňové výdavky.

Patrí tvoje auto medzi nákladné?

Keď sa povie nákladné auto, mnohí si predstavia kamión. To ale nie je celkom pravda, nákladné auto môže byť aj dodávka. Štandardne sa nákladné autá označujú kategóriou N, teda:

  • N1 – autá do 3,5 tony,
  • N2 – autá od 3,ť do 12 ton,
  • N3 – autá nad 12 ton.

Aby si zistil, do ktorej kategórie tvoje auto patrí, pozri sa do technického preukazu, kde označenie kategórie nájdeš.

Kamion
Zdroj: Unsplash.com

Nepodceňuj poistenie nákladného auta

PZP pre nákladné autá sa vyznačuje rovnakými podmienkami ako pre osobné autá. To znamená, že riziká krytia sú tie isté, či už je to škoda spôsobená na zdraví, majetku alebo napríklad náklady za ušlý zisk. Rovnako je to aj s cenou, no tu je výhoda, že ak poisťuješ auto, ktoré máš písané na firmu, môžeš si poistenie zarátať do daní.

Pre viac áut využi flotilové poistenie

Ak máš viacero nákladných áut, bude pre teba výhodné uzavrieť flotilové poistenie. S ním poistíš viacero vozidiel naraz na jednej zmluve, vozidiel ale musí byť minimálne päť. S výberom poistenia ti pomôžu aj zrovnávače poistenia, kde rýchlo, jednoducho a online zistíš ceny v jednotlivých poisteniach a vyberieš si to najvýhodnejšie pre seba.

Domov
Zdieľať
Diskusia