Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News
3. júna 2021, 12:33
Čas čítania 1:09
Richard Balog

Montessoriovská škôlka na pravom brehu Vltavy, do ktorej by sme s radosťou chodili každý deň aj my

Montessoriovská škôlka na pravom brehu Vltavy, do ktorej by sme s radosťou chodili každý deň aj my
Zdroj: Studio Flusser
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Majitelia škôlku postavili takmer celú vlastnými rukami a stále ju udržiavajú, spravujú, starajú sa o záhradu aj o samotný dom.

Obdobie, keď sme navštevovali škôlky, má väčšina z nás spojené s príjemnými spomienkami a množstvom zábavy so spolužiakmi. Avšak vzhľad samotnej budovy či vnútorných priestorov zostal v mnohých prípadoch dodnes v pôvodnom stave.  

S obdobným problémom sa stretol aj manželský pár v obci Klecany, ktorá leží približne 30 minút cesty autom od Prahy. Miestni sa preto rozhodli vybudovať vlastnú škôlku, ktorú budú prevádzkovať sami podľa zásad montessoriovského vzdelávacieho systému

Svet nepatrí poslušným deťom. Svet patrí tým, ktorí ho poznajú dosť na to, aby ho dokázali zmeniť.

Odporúčané
Vstúp s nami do vyše 600-tisícového mezonetu v historickom bytovom dome na pražskom Žižkove    Vstúp s nami do vyše 600-tisícového mezonetu v historickom bytovom dome na pražskom Žižkove 27. mája 2021, 7:18

Farebný aj objektový minimalizmus, absencia výrazných hračiek či motívov na stenách. To všetko sprevádza špecifiká vzdelávania, ktoré je postavené na montessoriovských pomôckach. Návrh ateliéru s názvom No Architects však zo všetkého najviac odráža základný princíp uvedenej pedagogiky, a to pripravené prostredie

Podľa tohto pravidla je priestor usporiadaný do pracovných rohov, v ktorých sa často odohrávajú skutočné aktivity. Deti napríklad pracujú so skutočným kladivom a zatĺkajú ostré klince, varia v plne vybavenej kuchyni so sporákom a s teplovzdušnou rúrou alebo sa starajú o rastliny a živočíchy v záhrade. Medzi jednotlivými aktivitami sa rozhodujú slobodne a rozvíjajú tak svoje predurčené zručnosti podľa individuálnych potrieb. 

Ambíciou majiteľov bolo aj na limitovanom pozemku na brehu Vltavy pripraviť členité prostredie tak, aby podnecovalo záujem detí a pomáhalo im vnímať svet vrátane architektúry ako niečo výnimočné, hodné premýšľania. 

Zatiaľ čo na prízemí domu sa nachádza škôlka, na vrchnom podlaží so samostatným vstupom a s multifunkčnou sálou je administratívna časť, ale odohráva sa tam aj množstvo aktivít pre dospelých.

Odporúčané
Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli 13. apríla 2024, 15:00

Majitelia škôlku postavili takmer celú vlastnými rukami a ďalej ju udržiavajú, spravujú, starajú sa o záhradu či živočíchy aj o samotný dom. Teraz si už vychutnaj sériu fotografií od spoločnosti Studio Flusser. Na záver dodáme, že do tejto škôlky by sme s radosťou chodili aj my. 

No ArchitectsNo ArchitectsNo ArchitectsNo Architects
Zobraziť galériu
(21)
Domov
Zdieľať
Diskusia