Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2021, 16:01
Čas čítania 1:16
Tímea Krauszová

Vedci objavili ďalší následok nákazy koronavírusom: máš aj ty covidové nechty?

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Objavia sa niekoľko týždňov až mesiacov po chorobe.

Britský epidemiológ Tim Spector na Twitteri poukázal na ďalší následok prekonania covidu-19. Takzvané covidové nechty si na sebe ľudia všímajú čoraz častejšie. Ide o viditeľné ryhy, ktoré vzniknú po tom, čo sa človek z nákazy zotaví a rast nechtov sa obnoví.

Stopy na nechtoch namiesto testu na protilátky

Podľa CNN Prima News sa dá z deformácií zistiť, či človek prekonal covid. Tieto príznaky sa objavia týždne až mesiace po ochorení a môžeš ich pozorovať na rukách aj na nohách. „Nechty sa zotavujú po infekcii a rast sa obnovuje, čím vzniká jasná ryha na nechte. Môže sa objaviť bez kožných prejavov,“ vysvetlil Spector. Epidemiológ aj ďalší odborníci však vravia, že tieto stopy sú neškodné.

Dermatologička Tanya Bleikerová z britskej asociácie dermatológov pre britský Huff Post povedala, že tieto horizontálne čiary u covidových pacientov vidí často. Nazývajú sa beau linky; ide o horizontálne čiary či ryhy, ktoré sa nemusia objaviť na každom nechte. Objavujú sa aj po poraneniach nechtov, po kožných problémoch (napríklad ekzém) alebo ako následok chemoterapie. Zvyčajne nepredstavujú žiadne riziko a časom odrastú. Môže to trvať aj celé mesiace, v priemere totiž ľudské nechty rastú asi 3 mm za mesiac.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Podľa Spectora stále nie je jasné, či sa čiary priamo spájajú s priebehom covidu, teda či ťažší priebeh zanecháva iné stopy než ľahký. Pri iných infekciách to tak totiž funguje, vysvetlil pre Business Insider„Môže to byť znak ťažkého priebehu covidu, ale viac by nám pomohlo, keby to tak nebolo.“

Tieto ryhy by teoreticky mohli slúžiť ako lacný test na protilátky, a to najmä pri asymptomatických prípadoch nákazy. No ak sa hĺbka či viditeľnosť priamo spájajú s náročnosťou priebehu ochorenia, tak tí, ktorí sotva vedeli, že covid mali, by nemali na nechtoch žiaden dôkaz.

Odporúčané
Znásilňovanie žien, rabovanie domov, chaos a utrpenie: takto spomína na druhú svetovú vojnu babička Anna Znásilňovanie žien, rabovanie domov, chaos a utrpenie: takto spomína na druhú svetovú vojnu babička Anna 8. mája 2021, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia