Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
7. mája 2021 o 9:36
Čas čítania 1:57
Tímea Krauszová

Vláda uvoľňuje ďalšie opatrenia, Slovensko prechádza do ružovej fázy. Dotkne sa to aj kultúry

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Dva okresy ešte ostali v bordovej fáze s najprísnejšími opatreniami.

V nemocniciach je 1 117 pacientov, z toho 1 005 má potvrdený covid, na umelej pľúcnej ventilácii je 156 pacientov. V piatok to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Na tlačovej besede v piatok označil čísla za povzbudzujúce a poďakoval sa všetkým zdravotníkom, ktorí sú zapojení do boja proti covidu, ako aj občanom za dodržiavanie opatrení a disciplinovanosť. 

Zmeny od budúceho pondelka

Od 10. mája bude celé Slovensko v ružovej fáze covid automatu, len dva okresy ostali bordové (Myjava a Považská Bystrica). V červenej fáze bude 33 okresov, v ružovej fáze 43 okresov. V porovnaní s minulým týždňom ide podľa slov hlavného hygienika Jána Mikasa o výrazné zlepšenie.

covid automat
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR
III. stupeň varovania, 2 okresy: Myjava a Považská Bystrica

II. stupeň varovania, 33 okresov: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Martin, Medzilaborce, Nové Mesto nad Váhom, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Sobrance, Stará Ľubovňa, Svidník, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen

I. stupeň varovania, 44 okresov: Bratislava I – V, Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Komárno, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Michalovce, Námestovo, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Rožňava, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Spišská Nová Ves, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Žilina a Zlaté Moravce

Zákaz vychádzania sa v bordových okresoch nemení (platí celý deň). V ostatných okresoch platí „večierka“ od 21.00 h. Výnimky zo zákazu vychádzania sa od budúceho týždňa meniť nebudú. Lengvarský však potvrdil, že by sa to budúci týždeň mohlo zmeniť. Rozhodne o tom vláda.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Ďalšia zmena vo vyhláške sa týka karantény. Po úzkom kontakte s pozitívnou osobou už nebudeš musieť ísť do izolácie, ak si bez príznakov a máš za sebou očkovanie. Konkrétne musíš byť zaočkovaný mRNA vakcínou (14 dní po druhej dávke), vektorovou vakcínou (4 týždne po prvej dávke) alebo už si prekonal covid aj si zaočkovaný (14 dní po prvej dávke).

Od pondelka sa rušia hodiny pre seniorov, takže už si bez problémov nakúpiš aj medzi 9. a 11. hodinou. Okrem toho budú za určitých podmienok povolené tréningy športových klubov na umelých kúpaliskách aj prevádzka kabínkových lanoviek.

Tréningy na umelých kúpaliskách pre športové kluby:
– v I. stupni varovania: v exteriéri maximálne 50 osôb, v interiéri a plávanie s vodným pólom maximálne 25 ľudí
– v II. stupni: v exteriéri aj interiéri maximálne 10 osôb

Povoľujú sa aj niektoré kultúrne podujatia s maximálnym počtom návštevníkov do 50 % celkovej kapacity. V okresoch v I. stupni varovania je limit 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri. V okresoch v II. stupni varovania je limit 200 ľudí vonku a 150 vnútri. Návštevníci musia sedieť a kiná zostávajú naďalej zatvorené. Povolené sú divadlá, exteriérové filmové a audiovizuálne predstavenia, koncerty, tanečné produkcie, festivaly aj výstavy.

Sputnik má vraj dobré výsledky

Vo štvrtok dorazili na Slovensko výsledky testov vakcíny Sputnik V z Maďarska, ktoré boli podľa slov ministra negatívne. Znamená to, že vakcíny sú v poriadku a ministerstvo zdravotníctva bude rozhodovať o ďalšom postupe po konzultácii s odborníkmi a s ruskou stranou. Podľa slov Lengvarského majú Rusi na pretestovanie vzoriek Sputnika čas do konca mája.

Sputnikom by sa u nás mohlo začať očkovať v júni.

Odporúčané
Jozef Mihál: Spozornieť by mali živnostníci na voľnej nohe aj umelci, Matovičova reforma im pohorší (Rozhovor) Jozef Mihál: Spozornieť by mali živnostníci na voľnej nohe aj umelci, Matovičova reforma im pohorší (Rozhovor) 6. mája 2021 o 17:23
Domov
Zdieľať
Diskusia