Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2021, 12:03
Čas čítania 0:59
Tímea Krauszová

Jeff Bezos vezme ľudí do vesmíru už tento rok. Jedno miesto na palube sa dá vydražiť

Jeff Bezos vezme ľudí do vesmíru už tento rok. Jedno miesto na palube sa dá vydražiť
Zdroj: David Ryder/Getty Images
TECH BLUE ORIGIN JEFF BEZOS
Uložiť Uložené

Poletia na palube rakety New Shepard už 20. júla.

Spoločnosť Blue Origin, ktorú vlastní šéf Amazonu a jeden z najbohatších ľudí na svete Jeff Bezos, oznámila, že prvých ľudí vezme do vesmíru už toto leto. Poletia na palube rakety New Shepard už 20. júla, pričom jedno z miest bude v dražbe, informuje portál Space News.

Ak sa let podarí, Bezos sa stane prvým človekom, ktorý do vesmíru vyslal astronautov spolu s civilistami. Porazil by tak svojho rivala Elona Muska (SpaceX sa chystá civilistov vziať do vesmíru až na jeseň).

Odporúčané
Astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice bezpečne pristáli na Zemi. Vo vesmíre strávili 185 dní Astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice bezpečne pristáli na Zemi. Vo vesmíre strávili 185 dní 17. apríla 2021, 9:27

4 minúty beztiaže

Svoje miesto si môžeš vydražiť online. Ak sa ti podarí dostať na palubu, čaká ťa dobrodružstvo, aké ešte žiaden bežný civilista nezažil. Raketa New Shepherd ťa vynesie do výšky 100 kilometrov na Kármánovu hranicu. Tú považujeme za oficiálny začiatok vesmíru. Členovia posádky zažijú 4 minúty v beztiažovom stave.

Posádku bude tvoriť šesť ľudí, piati z nich budú skúsení astronauti. Ale aj pre civilistov existujú nejaké podmienky: musia spĺňať rôzne fyzické aj iné požiadavky. Vycestovať môžeš, len ak máš najmenej 18 rokov, vážiš 50 – 110 kíl, máš 152 – 193 cm a zvládneš všetky aktivity, ktoré súvisia s nastupovaním, cestou do vesmíru aj pristávaním. Podrobný zoznam nájdeš tu.

Firma Blue Origin zatiaľ neprezradila, koľko ľudí prejavilo o cestu do vesmíru záujem. Nateraz nie sú ani dostupné lístky pre verejnosť na budúce lety, len tento v aukcii. 

Domov
Zdieľať
Diskusia