Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2021, 20:17
Čas čítania 0:52
Adam Novosad

Firma vyplatila pracovníkovi mzdu v kryptomene. Keď teraz narástla o 700 percent, jej šéf chce digitálne mince naspäť

Firma vyplatila pracovníkovi mzdu v kryptomene. Keď teraz narástla o 700 percent, jej šéf chce digitálne mince naspäť
Zdroj: Unsplash/Nick Chong/volně k užití
NEWS
Uložiť Uložené

Zmätený živnostník dostal od svojho šéfa správu, v ktorej žiada, aby mu vyplatenú kryptomenu vrátil.

Zamestnávateľ mu vyplatil mzdu v kryptomene, ale teraz ju chce naspäť, lebo medzitým jej cena viacnásobne vzrástla. S takýmto príbehom sa na Quentina Fottrella z finančného portálu MarketWatch obrátil anonymný zamestnanec, ktorý pracuje ako živnostník a v auguste minulého roka si dal mzdu vyplatiť v digitálnych minciach.

Za svoju prácu mu majiteľ firmy zrejme ponúkol kryptomenu ethereum, čo pracovník prijal. Málokto však v auguste 2020 čakal, že v nasledujúcom období ethereum narastie o viac ako 700 percent, pretože za jednu mincu dnes zaplatíš viac ako 3 300 dolárov.

Slováci v roku 2021 nakúpili kryptomeny za 25 miliónov eur.
Slováci v roku 2021 nakúpili kryptomeny za 25 miliónov eur. Zdroj: Pixabay

Živnostník sa však na Fottrella z MarketWatchu obrátil s otázkou, či má zamestnávateľ nárok žiadať mince naspäť, pretože medzitým vygenerovali oveľa vyššiu hodnotu ako v čase vyplatenia mzdy. Šéf firmy ho obvinil z toho, že vďaka kryptomene zarobil násobne viac ako znela pôvodná dohoda, a tak musí kryptomenu vrátiť a spoločnosti vystaviť faktúru v amerických dolároch.

Odporúčané
Juraj Šeliga odstupuje z postu podpredsedu parlamentu po tom, čo ho v noci načapali v bratislavskom klube Juraj Šeliga odstupuje z postu podpredsedu parlamentu po tom, čo ho v noci načapali v bratislavskom klube 5. mája 2021, 14:35

Fottrell živnostníkovi odkázal, že dať sa vyplácať v kryptomenách je vysokorizikové rozhodnutie nielen pre zamestnávateľa, ale aj zamestnanca samotného. Volatilita trhu môže spôsobiť rýchly pokles aj nárast ceny, ktorý následne neodpovedá dohodnutej sume v dolároch. Spoločnosť však nemá nárok žiadať kryptomenu naspäť, pretože tento krok by zrejme firmu vystavil potenciálnej žalobe.

Americké spoločnosti vyplácajúce svojich zamestnancov v kryptomenách musia na zmluvách a faktúrach uvádzať aktuálnu hodnotu digitálnej mince v dolároch, aby nevznikali práve takéto konflikty. „Ak by hodnota kryptomeny od minulého augusta padla o 700 percent, stále by vás chcel vyplatiť v dolároch?“ uzatvoril analytik Fottrell vo svojom článku na portáli MarketWatch.

Domov
Zdieľať
Diskusia