Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2021, 17:53
Čas čítania 2:33
Dominik Vetrák

Tip na skvelé a lacné hry: Celeste, Owlboy a Bury Me, My Love

TECH TIP NA HRY
Uložiť Uložené

Jedna z najoriginálnejších platformových hier, indie klasika a emotívny príbeh o migrantoch. Ktorú hru si vyberieš?

Videohry zažívajú skvelé obdobie. Tešili sme sa z It Takes Two, Nier: Replicant, Returnal, no a čakajú nás Resident Evil: Village, Biomutant, Mass Effect: The Legendary Edition a hneď nato v júni Ratchet & Clank: Rift Apart. Možno však máš chuť na kratšie hry, preto ti dnes odporučíme 3 nezávislé tituly, ktoré v sebe skrývajú veľa lásky a energie, ktoré do nich vložili ich tvorcovia. 

Za názvom hry nájdeš platformy, pre ktoré hry vyšli, a taktiež súhrnné hodnotenie recenzií na Metacritic (MC). Ak nie je uvedené inak, všetky hry pre PS4 a Xbox One fungujú aj na next-gen verziách konzol – PS5 a Xbox Series X/S.

Odporúčané
Recenzia: Returnal Recenzia: Returnal 6. mája 2021, 9:35

Bury Me, My Love – iOS, PC, Nintendo Switch (MC: 80/100)

Ty si Majd a ona je Nour. Ste manželia, ale ona to už v Sýrii zdecimovanej vojnou nevydrží. Rozhodne sa teda vycestovať do Európy za lepším životom a pripraviť pôdu pre príchod svojho manžela a rodiny. Ako si však vieš predstaviť, prechod zo Sýrie do Európy bude neuveriteľne náročný, nebezpečný a plný rozhodnutí, ktoré môžu navždy zmeniť životy oboch postáv. 

Ako jej manžel jej pomáhaš s hľadaním vecí, získavaním informácií či s robením dôležitých rozhodnutí. Tie potom majú dosah na príbeh a na to, čo sa v ňom udeje. Hru nemusíš ani prejsť, pokiaľ urobíš zlé rozhodnutie, ktoré ťa bude stáť život alebo zatknutie políciou. Hra je miestami napínavá, inokedy skôr depresívna a občas dokáže aj pobaviť, keďže konverzácie medzi Nour a Majdom sú autentické. 

Budeš s ňou totiž ako jej manžel viesť rozmanité konverzácie, takže si užijete humor, prankovanie, manželské nezhody, ale aj emotívne, milé momenty. Nour musíš držať nad vodou aj po psychickej stránke. Hra je vhodná absolútne pre každého, kto ovláda angličtinu, keďže v nej nerobíš nič iné, len čítaš esemesky, odpovedáš na ne a užívaš si občasné obrázky. Veľa ti prezradí o živote na Blízkom východe a strastiach, ktorým jeho obyvatelia čelia na dennom poriadku. Možno si tak o migrantoch urobíš celkom nový názor. 


Celeste – PC, Xbox One, PS4, Nintendo Switch, iOS, Stadia (MC: 94/100)

Ťažko uveriť, že túto hru vytvorili dvaja ľudia. Maddy Thompson a Noel Barry za ňu získali množstvo ocenení a všeobecné uznanie celého priemyslu. Jedna z najlepších indie hier poslednej dekády je náročná, napínavá a strhujúca platformovka, pri ktorej si možno vytrháš vlasy. Stojí to však za to. 

Odporúčané
10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 29. apríla 2023, 12:30

Príbeh sleduje dievča Madeline, ktoré sa rozhodne vystúpiť na náročnú horu. Cestou však bude musieť bojovať so svojimi vnútornými démonmi a psychickými problémami, ktoré autori prezentujú veľmi citlivo. Učarujú ti dialógy, vtipné postavy a pixelový štýl animácie, ktorý sa k príbehu a hre nesmierne hodí. 

Gameplay spočíva v prekonávaní prekážok a uhýbaní ostrým predmetom, ktoré ťa zabijú. Hrateľnosť je našťastie vyšperkovaná do najmenšieho detailu. Ovládanie funguje na 100 percent a je tak len na tebe, či sa ti náročné skákanie podarí zvládnuť alebo výstup na horu budeš musieť ešte potrénovať. Gameplay ťa však zaručene strhne a nebudeš vedieť prestať, kým sa ti level nepodarí prekonať. Pre tých odvážnejších sú tu potom aj náročnejšie výzvy. 


Owlboy – PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch (MC: 88/100)

Podobne ako Celeste, aj Owlboy je 2D plošinovka. Svet Owlboy je však o čosi väčší a bohatší na fantasy prvky. Príbeh sa odohráva v krajine v oblakoch, keď mierumilovný ľud humanoidných sov prepadnú piráti. Hráč ovláda chlapca menom Otus, ktorý zaostáva za očakávaniami svojho ľudu. Nakoniec však ostane ťarcha záchrany ľudu a budúcnosti oblakov na jeho ramenách.

Otus cestou spozná nových priateľov, z ktorých má každý vlastné zbrane. Spoločne s nimi bojuješ s nepriateľmi, riešiš logické hádanky a na konci spoznávaš aj skryté tajomstvo ľudu sov a ich tajnú minulosť. Owlboy má slušný príbeh a milú prezentáciu, ktorá sa ti dostane pod kožu. Má nádherný výtvarný štýl, príjemný soundtrack a sympatické postavy, takže ťa v hre každú chvíľu niečo zaujme.

Odporúčané
Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to 15. januára 2023, 12:30

Zaujímavé je, že hra bola vo vývoji viac ako 9 rokov. Tím vývojárov sa obával, že kvalita nebude zodpovedať očakávaniam hráčov, a tak vývoj niekoľkokrát reštartoval. Hlavný vývojár navyše bojoval s depresiami. Výsledok však stojí za to. 

Domov
Zdieľať
Diskusia