Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2021, 14:01
Čas čítania 0:44
Viktor Kniš

Prestížne New York Times si všimli, ako Rusi vybabrali s Igorom Matovičom pri nákupe vakcín Sputnik V

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Bývalý predseda vlády musel podať aj vzhľadom na nákup neregistrovanej vakcíny z Ruska demisiu. New York Times mapujú nákup Sputnika V aj v spolupráci s respondentmi zo Slovenska.

Prestížne noviny New York Times v článku mapujú priebeh nákupu ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku. Upozorňujú, že ruská strana plánovala ovplyvňovať politické dianie na Slovensku prostredníctvom očkovacej látky proti koronavírusu ešte oveľa skôr, ako prebehol samotný nákup, a poukazujú na aktivitu lokálnych dezinformačných webov. Tie boli najprv proti akémukoľvek očkovaniu a neskôr pripustili, že vakcína Sputnik V môže byť jedinou správnou voľbou. 

Igor Matovič sa podľa NY Times chytil do ruskej pasce. Článok pripomína, že išlo o jednu z tém, v dôsledku ktorých prišiel o stoličku predsedu vlády, a cituje aj niekoľko známych výrokov koaličných partnerov. Pripomína, že Slovensko má prozápadnú vládu, že minister zahraničných vecí Ivan Korčok nazval Sputnik V nástrojom hybridnej vojny a že štátny tajomník rezortu diplomacie o pochybnom nákupe vopred vôbec nevedel. 

Odporúčané
Nedeľný komentár: Matovič naďalej riadi krajinu cez Facebook Nedeľný komentár: Matovič naďalej riadi krajinu cez Facebook 2. mája 2021, 19:38

Článok pripomína, ako sa chcel do nákupu zapojiť aj šéf SNS Andrej Danko. Odpovedať na otázky odmietla Zuzana Baťová, ktorá pre New York Times povedala, že nechce svojimi reakciami prilievať ďalší olej do ohňa. 

Američania majú možnosť prečítať si aj vyjadrenie slovenského politológa Pavla Baboša, ktorý tvrdí, že Igor Matovič je veľmi naivný a spadol do pasce ruskej propagandy. 

NYT
Zdroj: NYT
Domov
Zdieľať
Diskusia