Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2021, 6:05
Čas čítania 0:50
Kamila Šebestová

Indii chýba už aj drevo na spaľovanie obetí. Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že podobná situácia môže nastať hocikde

Indii chýba už aj drevo na spaľovanie obetí. Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že podobná situácia môže nastať hocikde
Zdroj: TASR/Channi Anand
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Jedna z najväčších krajín sveta sa zmieta v pandemickej katastrofe. Situácia sa stále zhoršuje.

379 257 nakazených. India včera zaznamenala naozaj vysoký počet pozitívnych na koronavírus. Situácia sa nezlepšuje, práve naopak, čísla sú rekordne vysoké. Krajina už nemá ani ako spaľovať mŕtve telá. Svetová organizácia varuje, že podobná kríza môže nastať v hociktorej krajine. Podľa vedcov by ju mohlo zapríčiniť príliš náhle uvoľnenie opatrení.

Situácia sa vymkla spod kontroly najmä v posledných týždňoch. Dospela do stavu, keď indické nemocnice nemajú dostatok umelého kyslíka, liekov a lôžok pre pacientov. Keďže krematóriá nestíhajú spaľovať obete covidu-19, rodiny svojich blízkych často nemôžu pochovať. Uchyľujú sa preto k masovému spaľovaniu tiel. Podľa televízie TA3 im však chýba drevo. 

Nakazených koronavírusom je v Indii už viac ako 18 miliónov ľudí. Podľahlo mu vyše 200 000 obetí. Mnohí tvrdia, že počet nakazených narástol aj v dôsledku rozhodnutia premiéra Narendra Modího povoliť verejné zhromaždenia. Začiatkom apríla sa konal napríklad festival Kumbh Mela, na ktorom sa zúčastnili milióny ľudí.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Nádej pre Indiu predstavuje očkovanie, ktoré sa túto sobotu spúšťa pre všetky vekové skupiny. Z miliardovej populácie Indie je momentálne zaočkovaných len menej ako desať percent. Podľa TA3 však niektoré indické štáty upozorňujú na to, že nemajú dostatočné zásoby očkovacích látok, a tak hrozí, že vypukne zmätok. 


V Indii vznikli viaceré nové varianty koronavírusu, mutácia pochádzajúca z tejto krajiny sa nachádza už aj v Európe. Na Slovensku zatiaľ prípad indického variantu neevidovali, v susednom Česku však už áno. 

Odporúčané
Český poslanec sa pri rokovaní o uzákonení manželstiev rovnakého pohlavia rozplakal Český poslanec sa pri rokovaní o uzákonení manželstiev rovnakého pohlavia rozplakal 29. apríla 2021, 19:02
Domov
Zdieľať
Diskusia