Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Bezlepkac.sk.
29. apríla 2021, 16:05
Čas čítania 1:20
Sponzorovaný obsah

Chceš sa stravovať bez lepku?

Chceš sa stravovať bez lepku?
Zdroj: Pexels.com
ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ako sa stravovať bez lepku a prečo nie je bezlepková strava vhodná pre každého?

Strava bez lepku je dnes pre väčšinu ľudí známym pojmom. Celiakia ako autoimunitné ochorenie zasahuje čoraz viac ľudí a jej výskyt má po celom svete stúpajúci trend. Práve pre celiatikov je bezlepková diéta nevyhnutnou súčasťou života. Konzumácia lepku im totiž spôsobuje množstvo zdravotných ťažkostí, pričom najčastejšie ide o problémy s trávením. Ako sa stravovať bez lepku a prečo nie je bezlepková strava vhodná pre každého?

Lepok a bezlepková strava

Lepok je bežnou súčasťou našej stravy, ide totiž o bielkovinu, ktorá sa nachádza v obilninách. Obilniny tvoria veľkú časť jedálneho lístka bežného človeka. Sú v pečive, v mnohých cestovinách a iných produktoch. Základom bezlepkovej stravy je teda vyradenie týchto produktov z jedálnička, prípadne ich nahradenie. Nakupovať bezlepkové potraviny môžeš cez bezlepkové potraviny eshop, prípadne aj v kamenných obchodoch či supermarketoch. Špecializované obchody však majú väčšinou bohatšiu ponuku.

Bezlepková diéta nie je pre každého

Celiakia je základným predpokladom, prečo by si sa mal/mala stravovať bezlepkovo. Pre bežných ľudí je totiž lepok dôležitý a nie je vhodné, aby si bez akýchkoľvek zdravotných ťažkostí zo svojej stravy vylučoval/vylučovala akúkoľvek potravinu. Druhou možnosťou je alergická reakcia, ktorá je nadmernou reakciou organizmu na určitú zložku stravy. V tomto prípade sa môže prejavovať vyrážkami, tráviacimi ťažkosťami, ale aj omnoho vážnejšími následkami, ako je anafylaktický šok.

Jedlo
Zdroj: Pexels.com

Bezlepková strava by mala byť nutrične vyvážená a pritom by nemala obsahovať žiadny lepok. Na prvý pohľad sa to môže zdať nesmierne ťažké, no vďaka širokému spektru alternatív je takéto stravovanie dnes už veľmi jednoduché. Čo sa týka finančnej stránky, bezlepkové potraviny môžu byť o niečo drahšie ako bežná strava. Ak však máš diagnostikovanú celiakiu gastroenterológom, máš nárok na bezlepkové potraviny na predpis, čo je výhodným zdrojom základných surovín na varenie.

Pri stravovaní v reštauráciách môže nastať problém, a preto je potrebné vyhľadávať podniky, ktoré sa zameriavajú aj na bezlepkovú stravu. Pri cestovaní do zahraničia je možné využívať reštauračné kartičky, ktoré zariadenie oboznámia s potravinami, ktoré nemôžeš konzumovať. Zaujímavé informácie o potravinách sa dozvieš napríklad na foodblogu Kejk.

Vo všeobecnosti, základným pravidlom bezlepkového stravovania je vyhýbať sa lepku. Aj pri alternatívnych produktoch si dávaj pozor na obsah lepku, pretože sa v nich v malom množstve lepok môže nachádzať. Medzi takéto produkty patrí napríklad bezlepkové pivo.

Domov
Zdieľať
Diskusia