Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2021, 16:39
Čas čítania 0:47
Adam Novosad

Vakcína AstraZeneca môže extrémne zriedkavo súvisieť s krvnými zrazeninami, potvrdila Európska lieková agentúra

Vakcína AstraZeneca môže extrémne zriedkavo súvisieť s krvnými zrazeninami, potvrdila Európska lieková agentúra
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
NEWS ASTRAZENECA VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Európska lieková agentúra potvrdila, že zrazeniny môžu byť vedľajším nežiaducim účinkom vakcíny.

Európska lieková agentúra potvrdila, že vakcína AstraZeneca môže zriedkavo súvisieť s výskytom krvných zrazenín. Vo veľmi vzácnych prípadoch môže ísť o jej nežiaduce účinky.

Zistenia Európskej liekovej agentúry hovoria o tom, že zriedkavé krvné zrazeniny sa objavili u všetkých vekových kategórií mužov aj žien, ale väčšinou v prvých dvoch týždňoch po vakcinácii u žien pod 60 rokov.

Komisia EMA analyzovala dohromady 62 prípadov krvných zrazenín v mozgu a 24 prípadov zrazenín v tepnách, z ktorých dohromady 18 skončilo úmrtím. Tieto prípady evidujú spomedzi 25 miliónov ľudí, ktorí sa vakcínou AstraZeneca nechali zaočkovať.

astrazeneca
Zdroj: TASR/AP

EMA preto konštatuje, že vznik krvných zrazenín je extrémne vzácny, ale riziko trombózy bude musieť výrobca zahrnúť medzi potenciálne nežiaduce vedľajšie účinky v príbalovom letáku.

V Spojenom kráľovstve vláda rozhodla o tom, že vakcínou AstraZeneca sa nebudú očkovať obyvatelia mladší ako 30 rokov, ale budú si namiesto toho môcť vybrať alternatívnu očkovaciu látku, uvádza BBC.

Odporúčané
Zlodej v Nižnom Hrušove chladnokrvne zabil psa, hrozí mu 5 rokov vo väzení Zlodej v Nižnom Hrušove chladnokrvne zabil psa, hrozí mu 5 rokov vo väzení 7. apríla 2021, 16:52

Aj keď doterajšie informácie hovoria o tom, že nie je možné presne preukázať, či je špecifická skupina oveľa rizikovejšia, u mladších ročníkov britská vláda z preventívnych dôvodov radšej zvolila alternatívnu vakcínu.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv na správy od EMA reagoval vo vyhlásení, podľa ktorého bude treba otvoriť diskusiu o očkovacej stratégii. „Štátny ústav o záveroch informoval Ministerstvo zdravotníctva s cieľom otvoriť diskusiu ohľadom očkovacej stratégie na Slovensku,“ uvádza ŠÚKL.

Domov
Zdieľať
Diskusia