Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2021, 15:11
Čas čítania 0:56
Daniel Mikolášik

Do roka budú súčasné vakcíny proti koronavírusu neúčinné, varujú vedci

Do roka budú súčasné vakcíny proti koronavírusu neúčinné, varujú vedci
Zdroj: TASR
ZDRAVIE VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Po roku bude treba vyvinúť nové alebo upraviť zloženie pôvodných očkovacích látok.

Viacerí významní odborníci z radov epidemiológov, virológov a špecialistov na infekčné choroby varujú, že aktuálne používané vakcíny proti koronavírusu bude možno považovať za účinné maximálne rok. Následne bude treba vyvinúť nové alebo upraviť zloženie pôvodných očkovacích látok. 

Ako informuje The Guardian, dôsledkom má byť výskyt nových variantov koronavírusu, a to prevažne v krajinách, v ktorých sa očkuje pomaly alebo disponujú nižšími množstvami zásob vakcín. Vedci sa zhodujú na tom, že v takýchto krajinách sa do roka môžu objaviť nové mutácie, ktoré budú odolné voči vakcínam prvej generácie.

Odporúčané
PRIESKUM: 40 % Slovákov by sa dalo zaočkovať vakcínou Sputnik V PRIESKUM: 40 % Slovákov by sa dalo zaočkovať vakcínou Sputnik V 28. marca 2021, 16:14


Vychádza to z prieskumu vakcinačnej aliancie People’s Vaccine Alliance, ktorá združuje viaceré medzinárodné organizácie vrátane Amnesty International či Oxfam. Zúčastnilo sa na ňom 77 epidemiológov, virológov a odborníkov na infekčné choroby z 28 krajín sveta.

Dve tretiny z nich tvrdia, že do roka budeme potrebovať druhú generáciu vakcín. Zvyšok odborníkov sa domnieva, že ich budeme potrebovať už o 9 mesiacov alebo dokonca ešte skôr.

Domov
Zdieľať
Diskusia