Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2021, 21:01
Čas čítania 0:44
Kamila Šebestová

Pacienti zaočkovaní vakcínou Pfizer a Moderna majú 90-percentnú šancu, že sa koronavírusom ani nenakazia, hovorí nová štúdia

Pacienti zaočkovaní vakcínou Pfizer a Moderna majú 90-percentnú šancu, že sa koronavírusom ani nenakazia, hovorí nová štúdia
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
NEWS PFIZER
Uložiť Uložené

Okrem prevencie ťažkého priebehu ochorenia alebo smrti tieto vakcíny takmer stopercentne chránia pred nákazou.

CDC publikovalo štúdiu, ktorú uskutočnili na približne 4000 ľudoch z prvej línie v boji proti koronavírusu. Účinky vakcín na nich vedci sledovali od polovice decembra do polovice marca. Po ukončení výskumu zdravotnícke centrum vyhlásilo, že po 2. dávke dokážu vakcíny Pfizer aj Moderna na 90 percent zabrániť infekcii koronavírusom. 

Podľa Boston Globe už predošlé klinické pokusy dokázali, že tieto vakcíny účinkovali proti ochoreniu, hospitalizácii či smrti v dôsledku ochorenia covid-19.  

Účastníkov výskumu týždenne testovali na ochorenie covid-19, aby zachytili prípadné prejavy vírusu. Vedci následne porovnali výskyt nakazení koronavírusom pred a po očkovaní. 

Pri obidvoch vakcínach je potrebné očkovať s niekoľkotýždňovým odstupom. Po prvej dávke sa v priebehu dvoch týždňov ukázalo, že môžu na 80 percent zabrániť nakazeniu. Po druhej dávke sa v priebehu dvoch týždňov účinnosť vakcín zvýšila na 90 percent.

Táto štúdia dokazuje, že obidve mRNA vakcíny môžu znížiť riziko nakazenia všetkými druhmi vírusov SARS-Cov-2, a to aj pri nakazení bez symptómov,“ vysvetlila CDC vo svojom vyhlásení. 

Odporúčané
Je vakcína od AstraZeneca bezpečná? Budeme vyrábať ruský Sputnik? A treba sa očkovať každý rok? Toto sú odpovede na tvoje otázky Je vakcína od AstraZeneca bezpečná? Budeme vyrábať ruský Sputnik? A treba sa očkovať každý rok? Toto sú odpovede na tvoje otázky 8. februára 2021, 12:30

Americká spoločnosť Pfizer tento týždeň oznámila, že testuje vakcínu proti koronavírusu už aj na deťoch do 11 rokov. Podľa CNBC majú najmladšie deti zapojené do testovania len šesť mesiacov. 

Na Slovensku tejto vakcíne podľa prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza dôveruje najviac zúčastnených. 

Odporúčané
Slováci najviac dôverujú vakcínam Pfizer a Sputnik V, najmenej AstraZeneca, ukázal prieskum Slováci najviac dôverujú vakcínam Pfizer a Sputnik V, najmenej AstraZeneca, ukázal prieskum 7. marca 2021, 17:47
Domov
Zdieľať
Diskusia