Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2021, 10:14
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš

Opatrenia počas Veľkej noci nesprísnia, konzílium odborníkov vytvorilo „Veľkonočné desatoro“

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, ako budú vyzerať veľkonočné sviatky na Slovensku.

Dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger tvrdí, že epidemická situácia na Slovensku sa zlepšuje. „Uvedomujeme si, že máme veľký počet hospitalizovaných,“ skonštatoval. Heger upozorňuje na blížiace sa veľkonočné sviatky, ktoré boli včera predmetom zasadnutia konzília odborníkov. Minister zdravotníctva si myslí, že ak ľudia zvládnu počas sviatkov dodržiavať opatrenia, môžeme pandémiu poraziť.

Slovensko počas Veľkej noci nebude sprísňovať opatrenia, vláda však vydáva „Veľkonočné desatoro“. Ide o súbor desiatich odporúčaní, ktorými by sa mali ľudia riadiť. Ministerstvo zdravotníctva odporúča výrazné obmedzenie stretnutí, absolvovanie bohoslužieb virtuálne a vynechanie tradičných oblievačiek. 

Odporúčané
Ján Benčík zo Za ľudí: Nemám výhrady, ak by sa Eduard Heger stal premiérom (Rozhovor) Ján Benčík zo Za ľudí: Nemám výhrady, ak by sa Eduard Heger stal premiérom (Rozhovor) 25. marca 2021, 20:32

Podľa Vladimíra Krčméryho je dôležité nestretávať sa s ľuďmi, s ktorými nie sme v blízkom kontakte. Odborník zároveň upozorňuje na to, že je dôležité necestovať medzi okresmi. 

Netreba zabúdať na povinnosť nosiť rúško aj vonku v prírode. Rovnako odborníci upozorňujú aj ja návrat zo zahraničia, keď musia navrátilci myslieť na povinnú 8, resp. 14-dňovú karanténu. Problémom sú v súčasnosti najmä nové mutácie koronavírusu, ktoré môžu byť nebezpečné pre všetkých, ale obzvlášť starších ľudí, s ktorými by sme sa podľa konzília nemali v čase Veľkej noci stretávať. 

Minister Heger pripúšťa, že po Veľkej noci by sme teoreticky mohli uvoľňovať opatrenia, zároveň však upozorňuje, že ani zlepšenie situácie automaticky neznamená rozvoľňovanie. Podľa dočasného šéfa rezortu zdravotníctva prichádza do úvahy aj rozvoľňovanie opatrení inak, ako určuje COVID automat. 

Domov
Zdieľať
Diskusia