Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2021, 20:03
Čas čítania 0:44
Adam Novosad

Slovensko možno do leta nezaočkuje ani polovicu obyvateľstva, lebo sme si neobjednali maximum vakcín

NEWS OČKOVANIE PFIZER SLOVENSKO VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Nevyužili sme maximálny objem pri objednávaní vakcín, tak k nám budú prúdiť pomalšie.

Slovensko môže doplatiť na svoje zaváhanie pri nákupe vakcín. Aj keď Európska komisia odhadovala, že vo všetkých členských štátoch Európskej únie bude viac ako 70 percent dospelej populácie do leta zaočkovanej, z uniknutého dokumentu vyplýva, že Slovensko do júna nestihne zaočkovať ani polovicu svojho obyvateľstva, informuje Euractiv.

Odporúčané
Petru Vlhovú skritizoval vlastný tréner: Nie je diamant, je len žehlička Petru Vlhovú skritizoval vlastný tréner: Nie je diamant, je len žehlička 24. marca 2021, 15:27

Zmena distribučného kľúča bude podľa dokumentu znamenať, že sa Slovensko spoločne s Chorvátskom a Bulharskom prepadne na samotný koniec zoznamu krajín, kam budú vakcíny prúdiť prioritne. Európska komisia postupne dohadovala dodatočné kolá objednávok vakcín, na ktoré Slovensko nezareagovalo tak, ako mnohí z našich susedov, a neobjednali sme si maximálne možné množstvo.

vakcína
Zdroj: TASR

V praxi tak budú zo zmeny distribučného kľúča profitovať krajiny ako Dánsko, kde sa dodávky vakcín výrazne zrýchlia. Z pôvodného systému pomerného prerozdeľovania očkovacích látok na základe veľkosti obyvateľstva krajín sa po dodatočných objednávkach systém zmenil tak, že výrobcovia budú prednostne zásobovať členské štáty s maximálnymi objednávkami.

Slovensko si údajne objednalo približne 71 percent vakcín, ktoré boli v jednotlivých kolách dostupné, a tak sa v zozname prepadlo. Zrejme však existuje nádej na návrat systému k pôvodnému pomernému rozdeľovaniu, pretože Rakúsko, Česko, Lotyšsko, Slovinsko, Bulharsko aj Chorvátsko zmenu odmietajú a žiadajú Európsku komisiu, aby nebol nikto uprednostnený len na základe objemu objednávok.

Euractiv
Zdroj: Euractiv
Domov
Zdieľať
Diskusia