Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2021, 7:54
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

MAPA: Čiernych okresov je menej, menia sa výnimky po návrate zo zahraničia a otvárajú trhy

NEWS OPATRENIA
Uložiť Uložené

Začína platiť upravená vyhláška Úradu verejného zdravotníctva.

Mapa rizikovosti šírenia ochorenia covid-19 sa mení. V najhoršej čiernej fáze a IV. stupni varovania je od pondelka 20 okresov, bordových okresov v III. stupni varovania je 55 a štyri okresy sú v II. stupni varovania. Celkovo je Slovensko naďalej v čiernej fáze. Aktualizáciu rozdelenia okresov podľa rizikovosti schválila v rámci COVID automatu vláda na svojom poslednom rokovaní 17. marca.

Mení sa aj jedno z pravidiel po návrate zo zahraničia. Po príchode zo zahraničia musia od pondelka absolvovať povinnú karanténu aj zaočkovaní ľudia, ako aj tí, ktorí prekonali ochorenie covid-19.

Úrad verejného zdravotníctva SR povolil od pondelka prevádzku nekrytých a čiastočne krytých trhovísk s predajom sadeníc, rezaných kvetov, potravín, zeleniny a ovocia.

Okrem respirátora FFP2 je už možné používať aj tie s označením KN95 alebo N95, ak sú posúdené podľa európskych požiadaviek.

Odporúčané
Tono musel vinou pandémie nadobro zavrieť dve prosperujúce reštaurácie: Po pandémii 30 % prevádzok pravdepodobne už nikdy neotvorí Tono musel vinou pandémie nadobro zavrieť dve prosperujúce reštaurácie: Po pandémii 30 % prevádzok pravdepodobne už nikdy neotvorí 20. marca 2021, 14:30


Medzi čiernymi okresmi vo štvrtom stupni varovania sa nachádzajú okresy: Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Púchov, Rožňava, Ružomberok, Senica, Skalica, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom a Žilina.


V treťom stupni medzi bordovými okresmi sú: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I - V, Brezno, Bytča, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Komárno, Košice I - IV, Košice-okolie, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Nitra, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Prešov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Sabinov, Šaľa, Senec, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Zlaté Moravce a Zvolen.


V druhom stupni varovania sa ocitli okresy: Kežmarok, Námestovo, Nové Zámky a Tvrdošín.

Mapa
Zdroj: MZ SR


Platnosť negatívneho testu na ochorenie covid-19 v zamestnaní je pri čiernych a bordových okresoch sedem, v červených 14 a v ružových 21 dní. V čiernych okresoch je zakázaný vstup do okresu aj výstup z okresu. Pri bordových, červených a ružových okresoch je pohyb medzi okresmi možný len s testom s platnosťou sedem dní.

Domov
Zdieľať
Diskusia